Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Postoji legenda da je Nikšić trebalo da dobije avanturistički park

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2022. u 08:00
Po uzoru na avanturistički park na Lovćenu, ideja bivše lokalne vlasti bila je i da jedan takav dobiju i Nikšićani u neposrednoj blizini šetališta na Trebjesi.

Na sjednici lokalnog parlamenta 2017. godine usvojena je odluka da se 10.000 kvadrata zemljišta u podnožju Trebjese da u zakup i na tome je stalo.

„U saznanju smo da tender nikada nije raspisan, kako bi došlo do prikupljanja ponuda u cilju realizacije ovog Predloga odluke“, navodi se u odgovoru  koji potpisuje Ivana Šljukić, sekretarka SO Nikšić.

Prema predlogu odluke o davanju u zakup zemljišta predviđeno je da zemljište u zapadnom dijelu podnožja Trebjese, koje pripada drugoj i trećoj zoni zaštite, bude dato u zakup na period do pet godina.

Predlogom odluke bilo je predviđeno, da nakon stupanja na snagu ove odluke, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine opštine Niklić oglasi Javnim pozivom javno nadmetanje za davanje u zakup zemljišta po početnoj visini zakupnine m² zakupa zemljišta.

Predviđeno je da o početnoj visini zakupnine odluči posebna komisija koju će formirati predsjednik Opštine.

Javnim pozivom, kako je navedeno, definisaće se opšti i posebni uslovi učešča, način i uslovi plaćanja kao i sprovođenje postupka prikupljanja ponuda.

“U cilju valorizacije prostora park šume Trebjesa, a zbog velikog interesovanja građana i korisnika zdravih stilova života, ukazuje se mogućnost da se ovaj prostor upodobi na optimalan način, te da se unaprijedi i očuva rekreativna zona u park šumi Trebjesa“, piše u nacrtu odluke koju je potpisao tadašnji sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić.

Zakupcu se, kako stoji u nacrtu, može omogućiti postavljanje privremenih ugostiteljskih i objekata montažnog karaktera za opremu.

“Mogu se formirati sadržaji tipa kafe-restorana, kao i dopuna sadržajnih komponenti u svrhu aktivne i pasivne rekreacije ( mobilijara, sportskih terena i staza), kao i opreme za dječiju igru i urbane opreme“.

U tom dijelu Trebjese prisutan je samo crni bor, dok „nije primijećeno prisustvo endemičnih, rijetkih, dekorativnih i međunarodno značajnih vrsta, te se u ovom dijelu zaštićenog objekta neće ugroziti prirodne vrijednosti park-šume“.

“S obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini šetališta, kao i blizini već postojećeg igrališta za djecu, samo će poboljšati postojeći sadržaj i upotpuniti sportsko-rekreativnu funkciju zaštićenog objekta“.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    2

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Monstat je danas objavio Uputstvo za korišćenje aplikacije za provjeru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.
    Prema novom Zakonu o upravljanju otpadom od 20. oktobra biće zabranjena upotreba plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, a raspon kazni za one koji ove proizvode stavljaju u promet biće od 1.000 do 40.000 eura.