Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću do podne glasalo 36 odsto upisanih birača

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 19.03.2023. u 12:42
Predsjednik OIK Nikšić Rade Perišić kazao je da izborni dan u našem gradu protiče u najboljem redu.

“Nijesmo konstatovali nijednu nepravilnost, takođe, mogu istaći da nemamo ni jedan pisani ni usmeni prigovor sa nekog biračkog mjesta“, kazao je on RTCG.

Do podne je u našem gradu glasalo 36 odsto građana sa biračkim pravom.

Nepravilnosti

CDT je objavio da je biračko mjesto broj 7 u Nikšiću za ove izbore premješteno na novu lokaciju – JP komunalno – radna jedinica Čistoća.

“Sad je biračko mjesto vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu”, poručili su iz CDT na Tviteru.

Kako navode na sajtu, na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima.

CeMI je objavio da je u Grebicama u Nikšiću na biračkom mjestu Osnovna škola “Braća Ribar” građanin prijavio nepravilnost da se na ovom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača.

“Na pojavu ove vrste nepravilnosti u izbornom procesu CeMI-i je ukazivao i u ranijim objavama”, poručili su iz CeMI-ja na Tviteru.

Šavnik: Glasalo oko 47 odsto upisanih birača

Dušan Radanović, predsjednik OIK Šavnik, kazao je “Vijestima”, da je do 12 časova u toj poddurmitorskoj opštini od 1.777 upisanih birača, glasalo njih oko 47 odsto.

“Izbori protiču bez nepravilnosti i za sada nema nikakvih primjedbi”, kazao je Radanović.

Plužine: Pravo glasa iskoristilo 32 odsto birača

Milodarko Jokanović, predsjednik OIK Plužine, kazao je “Vijestima” da je do 12 časova u toj opštini pravo glasa iskoristilo 32 odsto birača, od upisanih 2.349.

Prema njegovim riječima, za sada na sva 24 biračka mjesta, koliko ih ima u toj opštini, glasanje protiče bez nepravilnosti.

CDT: Do podne glasalo  29 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, na predsjedničkim izborima do podne je glasalo 29 odsto ili oko 157.100 birača.

Na sjeveru glasalo je 28.6% birača, centralnoj regiji 31.8%, a na jugu zemlje 24% birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 12 sati glasalo je 29,9 odsto upisanih birača, a 2018. na predsjedničkim izborima 27,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine do 12 sati glasalo je 45,3 odsto upisanih birača.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.