Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću do podne glasalo 36 odsto upisanih birača

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 19.03.2023. u 12:42
Predsjednik OIK Nikšić Rade Perišić kazao je da izborni dan u našem gradu protiče u najboljem redu.

“Nijesmo konstatovali nijednu nepravilnost, takođe, mogu istaći da nemamo ni jedan pisani ni usmeni prigovor sa nekog biračkog mjesta“, kazao je on RTCG.

Do podne je u našem gradu glasalo 36 odsto građana sa biračkim pravom.

Nepravilnosti

CDT je objavio da je biračko mjesto broj 7 u Nikšiću za ove izbore premješteno na novu lokaciju – JP komunalno – radna jedinica Čistoća.

“Sad je biračko mjesto vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu”, poručili su iz CDT na Tviteru.

Kako navode na sajtu, na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima.

CeMI je objavio da je u Grebicama u Nikšiću na biračkom mjestu Osnovna škola “Braća Ribar” građanin prijavio nepravilnost da se na ovom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača.

“Na pojavu ove vrste nepravilnosti u izbornom procesu CeMI-i je ukazivao i u ranijim objavama”, poručili su iz CeMI-ja na Tviteru.

Šavnik: Glasalo oko 47 odsto upisanih birača

Dušan Radanović, predsjednik OIK Šavnik, kazao je “Vijestima”, da je do 12 časova u toj poddurmitorskoj opštini od 1.777 upisanih birača, glasalo njih oko 47 odsto.

“Izbori protiču bez nepravilnosti i za sada nema nikakvih primjedbi”, kazao je Radanović.

Plužine: Pravo glasa iskoristilo 32 odsto birača

Milodarko Jokanović, predsjednik OIK Plužine, kazao je “Vijestima” da je do 12 časova u toj opštini pravo glasa iskoristilo 32 odsto birača, od upisanih 2.349.

Prema njegovim riječima, za sada na sva 24 biračka mjesta, koliko ih ima u toj opštini, glasanje protiče bez nepravilnosti.

CDT: Do podne glasalo  29 odsto birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, na predsjedničkim izborima do podne je glasalo 29 odsto ili oko 157.100 birača.

Na sjeveru glasalo je 28.6% birača, centralnoj regiji 31.8%, a na jugu zemlje 24% birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. do 12 sati glasalo je 29,9 odsto upisanih birača, a 2018. na predsjedničkim izborima 27,2 odsto.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine do 12 sati glasalo je 45,3 odsto upisanih birača.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
    Direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno je zadržavanje do 72 sata. Ona je jutros privedena u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), potvrđeno je Televiziji Crne Gore. Perović je uhapšena zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj.
    Pojačani epidemiološki nadzor nad malim boginjama sprovodiće se do sjutra, kada ističe dvostruki period maksimalne inkubacije od pojave prvog slučaja obolijevanja kod osmogodišnje djevojčice.