Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dolazak stranaca povećao broj stanovnika

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 26.01.2024. u 07:58
Demografkinja Mileva Brajušković-Popović smatra da je porast broja stanovništva u Crnoj Gori zasigurno zabilježen zahvaljujući doseljavanju stranaca u našu državu. U razgovoru za Portal RTCG kaže da regionalni pregled podaci sa popisa stanovništa nijesu iznenadili.

Preliminirani rezultati popisa su pokazali povećanje ukupnog broja stanovnika – sa 625.266 stanovnika 2011. godine na 633.158, kako je juče saopštio Monstat.

“Ukupno kretanje stanovništva zavisi od prirodnog i mehaničkog kretanja, a znamo da su Crnu Goru u periodu od prethodnog popisa do danas karakterisale niske i negativne stope prirodnog priraštaja, kao i da su procijenjeni podaci o emigraciji iz Crne Gore ukazivali na to da je našu državu u prethodnom periodu karakterisao i negativan migracioni saldo, pa se jasno nameće zaključak da je porast broja stanovništva zabilježen zahvaljujući doseljavanju stranaca u našu državu”, ocjenjuje za Portal Javnog servisa Brajušković-Popović.

Regionalni pregled podaci, kaže ona, nije iznenadili.

“Sjeverni region je zabilježio smanjenje broja stanovnika, tako da sada na ovom prostoru živi 25,2 odsto stanovništva Crne Gore, što je za 10,3 odsto manje nego na prethodnom popisu, dok su središnji i južni region zabilježili povećanje broja stanovnika, tako da u središnjem regionu živi gotovo polovina stanovništva Crne Gore – 48,9 dosto, dok u južnom regionu živi 25,9 odsto stanovništva Crne Gore”, dodaje demografkinja.

Podatak da u Crnoj Gori ima 277 naselja sa manje od deset stanovnika upućuje nas na populaciono usitnjavanje seoskih naselja, na proces depopulacije i senilizacije ovog tipa naselja, te da su ova naselja u realnom riziku od potpunog demografskog izumiranja.

“Podaci su pokazali i da su opštine Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje zabilježile porast broja stanovnika, dok su sve ostale opštine sjevernog regiona zabilježile pad broja stanovnika. Najnepovoljnija situacija je u opštini Plužine koja u odnosu na prethodni popis ima 31,2 odsto manje stanovnika, zatim su slijedile opštine Šavnik koja ima 23,3 odsto manje stanovnika, zatim Mojkovac sa 20,9 odsto manje stanovnika, zatim Pljevlja sa 20,3 odsto manje stanovnika, Kolašin sa 19,3 odsto manje stanovnika i Žabljak sa 15,9 odsto manje stanovnika u odnosu na prethodni popis”, kazala je Brajušković-Popović.

 

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    5

    1. u BD.nsjvise stran.
      ukrajinci i rusi , a najviše je turske djece u škola. ukr.itusi imaju 1 .2 djece,a turci po 6-,8,10 desetoro djece. Turci iznjme stan za dvoje a dode.ih desetero
      Jednostavno oni osvajaju CG. kažu-došli smo da vraimo.babovinu..ili-ovo je naše,šta smo dozvolili kukala nam majka

      d

      1. Ne lupaj Andro Turci dolaze bez djece, tu su da odrade posao i idu dalje. Rusi i Ukrajinci ostaju. Po Baru imas mijesanih brakova izmedju nas i njih koliko hoces. Rusi i mi imamo istu vjeru, slican jezik i kulturu, dok sa Turcima nista od toga. Zato Turci i ne dolaze djecom nego poslom za koju godinu ih nece ni biti.

    2. 6. – 8. oktobra 23. išao sam par puta u Šavnik i Žabljak… Tamo još poneko, ali putem žive duše nema… A još kad pomru ovi stariji (a to je, izvinjavam se, neminovnost) biče ozbiljna pustoš.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbijedilo je sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar školske 2023/2024. godine od 625.005 eura, saopštili su iz tog resora.
    Za upis na doktorske studije u studijskoj 2024/2025. godini predviđeno je ukupno 126 mjesta na 16 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavao Milivoje Radović.