Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vuković: Motivisaćemo one koji su napustili Nikšić da se vrate, Muratović: Manje populizma – više dobrih akcija

Opština Nikšić
  • Autor Marija Goranović
  • 28.01.2024. u 08:16
Podatak da u posljednjih 12 godina u Nikšiću živi šest hiljada stanovnika manje za dvojicu mladih političara i kreatora odluka u našem gradu je zabrinjavajući, ali ne i iznenađujući. Dok jedan upozorava da se moraju preduzeti konkretne mjere, drugi ističe da su na dobrom putu da motivišu one koji su napustili Nikšić da se vrate.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, iz koalicije “Mir je naša nacija”, kao “krivce” za ovakvo stanje u gradu optužuje partiju koja je vladala do marta 2021. godine, istakavši da su kao lokalna uprava već preduzeli niz konkretnih mjera da se ovaj trend ne nastavi.

Njegov kolega i odbornik Demokratske partije socijalista (DPS), Boris Muratović smatra da se moramo okrenuti traženju rješenja. To, poručuje, podrazumijeva da lokalni političari moraju biti konkretniji i vredniji.

I Vuković i Muratović saglasni su da je prerano za iznošenje konačnih sudova o rezultatima popisa, prije nego svi značajni podaci ne budu prezentovani domaćoj javnosti.

Vuković, na osnovu dostupnih podataka, ističe da mnogo štošta poziva na brzu, efikasnu reakciju nadležnih.

Ovakvi podaci, kako ocjenjuje, svakako zabrinjavaju, ali naglašava nijesu začuđujući, ukoliko se uzme u obzir sa kojim su se sve teškoćama suočavali sugrađani u minulih par decenija.

Smatra da strukture koje su više decenija upravljale našim gradom, a koje su 14. marta 2021. porazili na izborima, izazvale kolaps nikšićke privrede.

“Nikšić, kao centar industrije, grad obrazovanja, nauke i umjetnosti, simbol napretka, avangarda… pod njihovom „dirigentskom palicom“ rapidno je propadao i pretvarao se u mjesto iz kojeg se odlazi. Nezaposlenost, loša infrastruktura i ekološka slika, odustvo perspektive, beznađe… natjerali su mnoge naše sugrađane da vlastite snove i ambicije pokušaju ostvariti u Podgorici, na primorju ili, prečesto, i van granica naše zemlje. Zajedno sa njihovim odlaskom, odlazili su i mnogi naši aduti za preporod i bolje sjutra. Mnogo puta sam isticao da su ljudi naš najvažniji resurs, a partija i koalicija koja je vladala prije nas „trošili“ su baš ljude, tjerajući ih da „pobjegnu“ sa svog ognjišta, glavom bez obzira”, istakao je predsjednik SO Nikšić.

Upitan kako dalje i koje mjere preduzeti da se ovaj trend ne nastavi, Vuković odgovara da im je od prvog dana mandata bilo jasno da se moraju suočiti sa ogromnim izazovima, kako bi, kaže, krenuli teškim, ali lijepim putem oporavka Nikšića.

“Za veoma kratak vremenski period uspjeli smo da konsolidujemo lokalne finansije. Značajno smo unaprijedili lokalnu infrastrukturu, neumorno radimo na pronalaženju kvalitetnih i održivih rješenja kada je riječ o tretiranju otpada i unapređenja ekološke slike grada. Ulaganja u sport su rekordna, turistička i kulturna ponuda nikad nisu bile bogatije. Pomažemo i rad NVO, vrata Opštine svima su otvorena. Nastojimo da čujemo kritike i sugestije i da adekvatno reagujemo na njih, a naravno da se radujemo i pohvalama. Trudimo se da od Nikšića, u svakom smislu, stvorimo bolje mjesto za život i otvorimo nova radna mjesta i, sudeći po zvaničnim podacima, ide nam prilično dobro”, kazao je on, pozivajući se na podatak da je u Nikšiću pala nezaposlenost za skoro 20 odsto.

Usvajanjem Prostornog plana za Nikšić, ističe Vuković, stvoriće se pretpostavke za realizaciju dogovorenih investicija, što će, poručuje, rezultirati otvaranjem velikog broja novih radnih mjesta.

“Na taj način motivisaćemo i one koji su napustili Nikšić, da nam se vrate. Ništa nas ne bi obradovalo više od toga”, poručio je Vuković.

I vlast i opozicija da dogovore strategiju razvoja grada

Boris Muratović problem vidi u tome što je u Crnoj Gori sve centralizovano. Sva dešavanja, prema njegovim riječima, svedena su na Podgoricu.

“Kako riješiti problem – moramo biti kreativniji, ne možemo se samo oslanjati na državne politike, već i mi na lokalu moramo biti mnogo kreativniji, mnogo vredniji i konkretniji. Manje populizma, više dobrih akcija. Prije svega mislim na socijalne programe koji bi bili primamljivi mladim bračnim parovima, mladim talentovanim studentima, sportistima, određenim licima iz najugroženijih slojeva društva, kako bi ih na neki način privukli da ostanu u Nikšić”, ističe Muratović.

Smatra da moramo imati održiva radna mjesta i da bez toga nema budućnosti, ali i da povećanje plata ne može doći kao rezultat nečije odluke koja je došla iz vedra neba, već svaka plata mora biti zarađena.

“Potrebna su nam održiva radna mjesta, ne zapošljavanje u javnim preduzećima, ustanovama i Opštini, već moramo kreirati novu proizvodnu aktivnost, a Nikšić ima potencijala u tom dijelu. Do toga se ne može doći pojedinčno, niti od strane vlasti, niti od strane opozicije. Tu treba da za isti sto sjednu svi oni kojima je Nikšić i Crna Gora na srcu i da se dobro dogovore o strategiji razvoja našeg grada. Dosadašnje strategije i planovi bili su kratkoročni i odnosili su se, pogotovo od strane vlasti formirane nakon 2020, na priču o navodnoj ugroženosti u prethodnih 30 godina. Onda se posezalo za tim da se nađu kakva-takva radna mjesta, ne vodeći računa o opštinskom i državnom budžetu”, kazao je Muratović.

Upozorio je da se pokazati odgovornost prema budućim generacijama, da neće biti oni koji će ih zaduživati, već se truditi da obezbijede perspektivu i budućnost.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    8

    1. Za popis nije se posteno moglo upasti/zaposliti jer vam je preduslov bio clanska karta neke od partija.
      Ako je za takvu sprdnju bilo potrebno clanstvo, kao i veze koje su radile, sta da se ocekuje, kakav boljitak i napredak u vezi icega? Nema toga motiva koji pametne/normalne mogu natjerati da se vrate u ovo Ruglo.

    2. Kad bi mogli mediokritete iz crnogorskih političkih partija da izvozimo, gdje bi nam kraj bio. Na žalost, niko ih neće. Takvu galeriju mediokriteta nema nijedna država.

    3. Za pocetak motivisi nas da ne odemo, pa onda brini o ovima sto su otisli. Kakav uzas od vas sad i od ovih prije.

    4. a evo ove uz solara i zeljezare ne mozete zadrzati iako su partijaki drugovi , no dobise otkaze. A ne nas da motivisete da se vratimo.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija obezbijedilo je sredstva za isplatu stipendija i studentskih kredita za septembar školske 2023/2024. godine od 625.005 eura, saopštili su iz tog resora.
    Za upis na doktorske studije u studijskoj 2024/2025. godini predviđeno je ukupno 126 mjesta na 16 organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UCG, kojom je predsjedavao Milivoje Radović.