Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DMEN: Radionica za osnovce o prednostima i pravilnoj vožnji bicikla

DMEN
  • Autor onogost.me
  • 26.05.2024. u 11:58
Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) tokom protekle sedmice realizovalo je praktičnu radionicu za osnovce o pravilima ponašanja biciklista u saobraćaju, pravilnom održavanju bicikla, kako samostalno otkloniti neke kvarove. Učili su i o pravilima vožnje u noćnim uslovima.

Radionica je realizovana u saradnji sa nevladinom organizacijom „Putevima predaka“ koja ima višedecenijsko iskustvo u projektima koji se odnose na biciklizam.

„Tokom radionice djeca su se još upoznala sa modelima, odnosno vrstama bicikala za gradsku vožnju, takmičarskim modelima bicikala, MTB planinskim biciklima i ukazano im je na osnovne razlike između modela. Predstavljeni su im osnovni djelovi bicikla, princip rada bicikla, uloga lančanika, zupčanika, funkcija mjenjača“, saopšteno je iz DMEN-a.

Osnovci su, kako navode, dobili savjete kako da pronađu razliku u veličinama točka i gumama za asfaltnu i makadamsku podlogu.

„Djeca su imala priliku da probaju takmičarska i MTB bicikla i sami uvide razlike. Kroz praktičan primjer su vidjeli kako se otklanjaju najčešći kvarovi i defetkti na biciklima koji se mogu pojaviti tokom vožnje. Interaktivno se razgovaralo o iskustvima i osnovnim prednostima vožnje bicikala za zdravlje i životnu sredinu“, navode iz DMEN-a.

Radionica je ralizovana u okviru projekta „Biciklo vozi, kvalitetu vazduha pomozi“ koji je finansijski podržan od Ministrastva saobraćaja i pomorstva.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.
    U Plužinama i Šavniku tokom prošle godine nije zabilježen nijedan razvedeni brak, podaci su Monstata u koje je Portal RTCG imao uvid.