Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

EU traži bolja pravila o finansiranju partija

pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 28.06.2024. u 08:02
Crna Gora treba pod hitno da otkloni nedostatke u pravnom okviru koji reguliše finansiranje političkih kampanja, partija i njihovih subjekata, a na osnovu posvećenosti koju je izrazila Vlada uz međustranačku podršku Parlamenta.

To se navodi u Zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava), u koju je Portal RTCG imao uvid.

Posebno je istaknuto da Crna Gora treba, kroz poštovanje preporuka GRECO-a i ODIHR-a, značajno da poveća transparentnost i kontrolu potrošnje političkih partija, kao i da spriječi zloupotrebu državnih resursa, uključujući i odvraćajuće sankcije. U tom smislu, EU poziva Crnu Goru da učini birački spisak potpuno tačnim.

Pored navedenog, navodi se da Crna Gora treba da implementira solidan strateški pristup u integraciji napora za sprečavanje i borbu protiv korupcije.

To bi, kako se navodi u pomenutom dokumentu, trebalo da se pretvori u značajna poboljšanja u pravcu iskorjenjivanja korupcije u ranjivim sektorima, a na osnovu kreiranja politike zasnovane na dokazima, uz efikasno sprovođenje konkretnih mjera.

"EU podstiče Crnu Goru da usvoji Etički kodeks za najviše izvršne zvaničnike u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i obezbijedi njegovu efikasnu primjenu. Takođe, naglašava važnost efikasne, transparentne i depolitizovane Državne izborne komisije", ističe se u dokumentu.

Iz evropskog saveza podsjećaju da je potrebno više transparentnosti u upravljanju javnim fondovima.

Potpuna transparentnost neophodna je i u postupcima javnih nabavki.

"EU poziva Crnu Goru da poveća transparentnost u postupcima javnih nabavki, poveća konkurentnost i pravičnost tendera za javne nabavke, ograniči upotrebu povjerljivih procedura i uvede mjere zaštite od neprimjerenog uticaja. EU dalje poziva Crnu Goru da implementira e-nabavke i da poveća učestalost i kvalitet provjera ukupnog ciklusa javnih nabavki", ukazuju iz EU.

Podsjećaju da su jaka nezavisna nadzorna tijela i dalje neophodna u oblastima koje su posebno sklone korupciji.

"Pozivamo Crnu Goru da pojača napore na efikasnom podizanju svijesti o korupciji u javnom sektoru, sprječavanju i rješavanju problema korupcije, koristeći u potpunosti dobro uspostavljene alate kao što su zakon o javnom izvještavanju, pravila i procedure za prijavu interesa i imovine kako bi se spriječio sukob interesa situacije, i usvajanje i sprovođenje kodeksa ponašanja na svim nivoima", piše u dokumentu.

Posebno je naglašena potreba za kredibilnom i dosljednom primjenom disciplinskih sankcija ili drugih mjera protiv javnih službenika koji krše kodekse ponašanja različitih javnih uprava i zakonske odredbe.

"EU apeluje na Crnu Goru da aktivno promoviše transparentnost i da osigura odgovornost i kulturu etike i integriteta u politici i javnom životu uopšte", zaključuje se u Zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 23.

Podsjetimo, u Poziciji EU za poglavlje 23 navodi se da Crna Gora treba da povede istrage u slučajevima neobjašnjivog bogatstva, kao i da uspostavi kredibilnu i dosljednu praksu zapljene i konfiskacije imovinske koristi stečene krivičnim djelom u vezi sa korupcijom.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.