Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Organizovali 23. kamp u Komarnici

DMEN
  • Autor onogost.me
  • 08.07.2024. u 13:55
Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovala je 23. eko- kamp u Komarnici, na ulazu u kanjon Nevidio.

Trodnevni kamp, koji se tradicionalno održava prve sedmice jula, okupio je 20 učesnika.

„Šatorsko naselje na ulazu u Nevidio je bilo ujedno i baza za trodnevne aktivnosti na širem području lokaliteta, koje su između ostalog podrazumijevale uspon na Bobotov kuk. Uspon je realizovala šestočlana ekipa u sastavu: Saša Mitrić, Željko Šaban, Miško Krsmanović, Kosta Krsmanović, Đuro Popović i Miodrag Karadžić. Uspon na najviši vrh Durmitora je poslužio da se još jednom iskaže protest protiv namjere o izgradnji HE Komarnica i na samom Bobotovom kuku, kao i prije dvije godine, razvijen je transparent „Sloboda Komarnici, neka ostane bistra i čista““, kazali su iz DMEN-a.

Kako ističu iz ove organizacije, tokom ovogodišnjeg uspona primjetno je bilo da je masiv Durmitora u ovom periodu gotovo bez snijega.

„Posmatranjem temperaturne krive u posljednjih 30 godina na području Duritora može se zaključiti da su se klimatske promjene značajno odrazile i da je srednja godišnja temperatura uvećana za oko jedan ipo stepen. Podatak UN u izvještaju Uneska, agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu govori da će se, usled klimatskih promjena, u periodu od tri decenije istopiti vječiti glečer na Durmitoru. Takvi klimatski uslovi dovode do uzročno – posledičnih veza pa će i Komarnica dobijati manje vode u periodu ljeta“, ističu iz DMEN-a.

To je, kako kažu, jedan od mnogih razloga zbog čega je potreban oprez kada je u pitanju planiranje infrastrukturnih projekta poput HE Komanrica, jer bi stvaranje nove vodne površine uslovilo dalje povećanja temperature na mirkoprostoru čime bi se u većoj mjeri smanjila količina sniježnih padavina.

Kako su istakli, sve aktivnosti tokom kampa bile su posvećene protestu protiv izgradnje HE Komarnica i obeljižavanju četiri godine od prvog spontanog okupljanja na mostu iznad ulaza u kanjon Nevidio.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U pomoć Bosni i Hercegovini (BiH) u ponedjeljak ujutro kreću i crnogorski spasioci, kako bi pomogli toj zemlji u cilju saniranja posljedica katastrofalnih poplava.