Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jedina tačka dnevnog reda: Građanska inicijativa za zatvorene terase 25. septembra pred odbornicima

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2024. u 11:08
O građanskoj inicijativi, koju je potpisalo 3.000 Nikšićana, a kojom je traženo da se zakonski omoguće zatvorene ugostiteljske terase, raspravljaće se na sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je zakazana u srijedu, 25. septembra.

Na sjednici, koja će početi u 10 časova, jedina tačka dnevnog reda biće građanska inicijativa.

Preko 3.000 potpisa za zatvorene ugostiteljske terase

 

Građanskom inicijativom, koja je podnijeta 23. avgusta, traženo je da se Programom privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić za period 2024-2029. godina na Trgu slobode i Njegoševoj ulici, uz ugostiteljske objekte predvide zatvorene ugostiteljske terase, a što je u skladu sa odredbom čl. 10 st. 6 Pravilnika o bližim uslovima za postavljanje, odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme, kazao je ranije za portal Onogošt Filip Kažić, advokat i punomoćnik dijela ugostitelja iz Nikšića.

Program privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, koji je donijet 2019. godine, istekao je 1. avgusta.

Novi program donosi se na period od pet godina i važiće do 2029. godine.

Kako je ranije kazala sekretarka Sekretarijata za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Milanka Radulović, Program privremenih objekata za period 2024-2029.  urađen je u formi nacrta, a isti će uskoro biti na javnoj raspravi, a nakon toga biće upućen na davanje saglasnosti nadležnim institucijama.

Mišljenja na podnijetu građansku inicijativu dali su predsjednik Opštine Marko Kovačević, nadležni Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i Odbor za planiranje.

Mišljenja su u konačnom uglavnom negativna, a ako je suditi na osnovu priloženog, ni novim Programom neće biti dozvoljene zatvorene ugostiteljske terase.

“Programom koji je u fazi Nacrta, u I zoni nije predviđeno postavljanje ugostiteljskih terasa zatvorenog tipa, jer je zajednički stav predstavnika organa lokalne uprave uključenih u izradu Programa privremenih objekata, da ne postoje odgovarajući prostorno-urbanistički uslovi. U toku izrade Nacrta programa, uzete su u obzir i brojne usmene inicijative građana Nikšića, koje su se odnosile na nezadovoljstvo koje je prouzrokovano onemogućavanjem slobodnog kretanja u centralnom gradskom jezgru usled zauzimanja javne površine, čime se ometa nesmetano kretanje pješaka kao i osoba sa smanjenom pokretljivošću i osoba sa invaliditetom”, piše u izjašnjenju predsjednika Opštine Marka Kovačevića na podnesenu građansku inicijativu.

Isto mišljenje dato je i od strane sekretarke Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanke Radulović.

Odbor za planiranje i uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost je na sjednici održanoj 6. septembra, povodom razmatranja građanske inicijative, sa tri glasa "za", bez glasova „protiv" i bez „uzdržanih" glasova dao mišljenje da inicijativu ne treba prihvatiti.

Građansku inicijativu možete pogledati OVDJE.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno, mjestimično kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.
    Uprava za statistiku Crne Gore od 1. oktobra počinje popis poljoprivrede. Biće popisana proizvodnja svih poljoprivrednika i poljoprivrednih društava u Crnoj Gori, saopštila nam je pomoćnica direktora sektora za statistiku poljoprivrede Nataša Vojinović.