Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radulović: Niža starosna granica ne bi značila i manji broj krivičnih djela djece

pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 30.09.2024. u 08:48
Pomjeranje starosne granice za krivičnu odgovornost maloljetnika ne bi doprinijelo smanjenju maloljetničke delinkvencije, odnosno padu broja krivičnih djela čiji su izvršioci djeca – ocijenio je za Pobjedu advokat Veselin Radulović, dok je Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje istakla da bi smanjenje starosne granice za krivičnu odgovornost moglo dovesti do povećanja broja maloljetnika koji se suočavaju sa krivičnim postupkom, što bi, kako smatra, moglo imati dugoročne posljedice na njihov razvoj.

Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku propisuje da se protiv osobe koja u vrijeme izvršenja krivičnog djela nije napunila 14 godina ne može voditi krivični postupak. Snežana Kaluđerović kazala je da je eventualno smanjenje te starosne granice veoma složeno pitanje i zahtijeva ozbiljnu posvećenost i dijalog među stručnjacima, zakonodavcima i zajednicom. Ona upozorava da smanjenje starosne granice može dovesti do povećanja broja maloljetnika koji se suočavaju s krivičnim postupkom, a da to dalje može imati dugoročne posljedice na njihov razvoj i to u najsloženijem periodu života.

"To je period života kod mladih gdje se još može prepoznati uzrok devijantnog ponašanja koje se da ispraviti uz adekvatan sistem rehabilitacije i pružanje istinske podrške maloljetnicima", kazala je Kaluđerović.

Dodaje da je dijalog ključan u cilju razmatranja različitih društvenih faktora koji utiču na ovaj problem.

Kaluđerović smatra da kažnjavanje roditelja umjesto njihove djece nije uvijek najbolje rješenje jer bi takav pristup mogao motivisati roditelje da preuzmu veći stepen odgovornosti za ponašanje svoje djece, ali i do dodatnih problema.

"Tu su i okolnosti koje ne možemo izbjeći, kao što su socijalna nepravda ili dodatno opterećenje za porodice koje se već suočavaju sa ozbiljnim egzistencijalnim i zdravstvenim izazovima, a što sve utiče na pojavu devijantnih oblika ponašanja kod maloljetnika", ukazala je ona.

Zato je, prema njenim riječima, neophodno osmisliti nove i ojačati postojeće servise podrške za mlade.

"Uz fokus na obaveznoj prevenciji i rehabilitaciji što može biti efikasniji način za smanjenje delinkvencije", podvukla je Kaluđerović.

 

Izvor: Pobjeda

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Monstat je danas objavio Uputstvo za korišćenje aplikacije za provjeru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.
    Prema novom Zakonu o upravljanju otpadom od 20. oktobra biće zabranjena upotreba plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, a raspon kazni za one koji ove proizvode stavljaju u promet biće od 1.000 do 40.000 eura.