Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UBNOR i antifašisti Nikšića posjetili obnovljeni spomenik u Orahu

UBNOR i antifašisti Nikšića
  • Autor onogost.me
  • 24.10.2024. u 11:31
UBNOR i antifašisti Nikšića sa mještanima Oraha i antifašistima Gornjeg Polja posjetili su obnovljeni spomenik u Orahu.

Kako je saopšteno, mještani i antifašisti Gornjeg Polja i Oraha su samoinicijativno obnovili i uredili ovaj spomenik posvećen njihovim poginulim komšijama uoči početka V neprijateljske ofanzive, poznatije kao Bitka na Sutjesci i zločinima koje je zloglasna njemačka divizija “Princ Eugen” učinila stanovnicima ovog kraja kada je stradalo najviše civilnog stanovništva, mahom djece i žena.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića Slobodan Mirjačić kazao je da su se okupili danas ispred obnovljenog spomenika poginulim borcima da im odaju zasluženu poštu i da se podsjete na jedno teško “ali slavno vrijeme kada je sloboda bila važnija od života”.

“Želio bih da se zahvalim mještanima ovoga kraja koji su obnovili i uredili ovaj spomenik ne dozvoljavajući da on propadne. U sklopu ove akcije obnovljena je i spomen-ploča na kući Radoša Batakavića u kojoj je od januara do juna 1944. godine bilo sjedište Narodnooslobodilačkog odbora Sreza Nikšićkog. Ovo još više iz razloga što smo svjedoci da danas malo ko više vodi računa o spomenicima posvećenim borcima NOR-a. Početkom operacije „Švarc“ odnosno Pete neprijateljske ofanzive na šire područje Gornjeg Polja došla je zloglasna njemačka 7 SS divizija „Princ Eugen“ koja je, kao što vam poznato, napravila velika zlodjela i pobila veliki broj civilnog stanovništva, mahom žena i djece”, rekao je Mirjačić.

On je naveo da je u noći između 22/23. maja 1943. godine došlo je do žestoke noćne borbe u selu Orah, u kojoj su učestvovali borci Pete proleterske crnogorske brigade i I proleterske dalmatinske brigade.

“U ovoj borbi poginulo je 16 naših komšija, praktično na domaku svojih kuća, među kojima i narodni heroj Aleksa Maksimović i njegovi drugovi Ljubo Nerić, Savo Knežević, Krsto Popović i drugi, kao i veliki broj njemaca. Poslije nepuna četiri sata borbe došlo je do povlačenja naših boraca. I sledećih nekoliko dana na ovim prostorima i prostorima Jasenovog Polja vodile su se žestoke borbe sa njemcima. Ovo je bio uvod u povlačenju naših jedinica prema Zelengori gdje će se sredinom juna odigrati najslavnija naša bitka – Bitka na Sutjesci. Primjer mještana ovog kraja, koji su obnovili ovaj spomenik, treba da služi kao primjer svima nama i bude putokaz drugima kako se treba odnositi i ponositi sa našim slavnim precima i spomenicima njima posvećenim. Neka je slava palim borcima uz partizanski pozdrav „Smrt fašizmu sloboda narodu””, zaključio je Mirjačić.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsjednik Vladine Komisije za elementarne nepogode, Vladimir Joković posjetio je danas opštinu Šavnik i mjesto Komarnica, koji su nedavno pogođeni poplavama.