Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Filozofski fakultet danas otvorio vrata za oko 600 brucoša

brucosi_ispred_fakulteta
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2015. u 10:25

Počela je još jedna akademska godina. Za brucoše je ona nešto posebno.  Nova životna etapa koja nosi mnogo izazova.

Šta ih to čeka, kakve sve obaveze  i odogvornisti, nekoliko stotina brucoša čulo je danas od dekana Filozofskog fakulteta, Gorana Barovića koji im je na samom početku kazao da su odabirom Filozofskog fakulteta napravili pravi izbor.

 „Zašto smo lider među fakultetima?  Zato što smo skoro proslavili 50 godina postojanja, što nas svrstava na mjesto najstarije viskoškolske ustanove u Crnoj Gori koja se bavi obrazobanjem nastavnog kadra. Zato što su neki od vas već treća generacija iz porodica koje studiraju na ovom fakultetu. Zato što je sa ovog fakulteta u  raznim fazama razvoja Univerziteta Crne Gore izdvojeno više studijskih programa koji su danas samostalni fakulteti u okviru UCG“, kazao je Braović, podsjećajući da su sa Filozofskog fakulteta u ranijem periodu  nastali Prirodno – matematički fakultet, zatim Likovna i Muzička akademija, te da je u toku i formiranje Filološkog fakluteta.

On je poručio novoj generaciji studenata, da sa današnjim danom počinje njihova borbu za diplomu profesora koja nosi veliku društvenu dogovornost.

„Ona vam daje šansu da se bavite najsvetijom dužnošću današnjice - vaspitanjem i obrazovanjem mladih generacija. Zapamtite da vam je ovo istovremeno i velika obaveza i odgovornost koju možete kvaliteteno obavljati samo ako budete uporni, vrijedni i radni. Samo tako ćete doći do cilja i opravdati ovo povjerenje koje danas imate kod nas. Naša tradicija je toliko duga, da danas skoro da nema škole u Crnoj Gori, a da joj okosnicu nastavnog kadra ne čine upravo nekadašnji studenti ovog fakulteta. Nadamo se da ćete to sjutra biti i vi, ako izaberete nastavni poziv. Ako ne, treba da znate da naših studenata ima u skoro svim sferama društvenog života u Crnoj Gori i regionu“, poručio je Braović.

Onima koji nijesu iz Nikšića, Barović je poželio da se osjećaju prijatno u, kako je kazao, gradu koji s razlogom nosi epitet studentskog.

„Zato ponosno koračajte ovim gradom, jer je od danas on i vaš grad. I znam da kad jednom pođete odavde, nadam se sa dipolomom, da ćete mu se rado vraćati sa mnogo lijepih uspomena“, kazao je on.

Filozofski Fakultet ove godine upisalo je oko 600 brucoša. Jedan od njih je i Žabljačanin Novica Šamšal, koji je došao da studira engleski i njemački jezik.

„Već ih znam, ali želim da proširim svoja znanja. Očekujem puno od fakulteta jer bih volio u budućnosti da se bavim prevodilaštvom ili da budem turistički vodič, imam već neki smještaj pa želim da spojim znanje i biznis, kazao je Šamšal.

Sa kadrom od preko 150 profesora i saradnika Barović ne smunja da će studenti  nadograditi donesena znanja iz prethodnog školovanja, ali i od studenta očekuje trud i zalaganje kako bi jednog dana postali inetelktualci vrijedni pažnje.

„Očekujem od vas, koji se pokažete kao najbolji, da nastavite dalje školovanje, pa da sjutra sticanjem naučnih zvanja zauzmete naše pozicije i vi preuzmete brigu o ovoj lijepoj kući koja i dalje treba da bude nosilac obrazovanja u Crnoj Gori“, poručio je brucošima na kraju Barović. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci