Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

N i k š i ć a n i z a m: “O jadu se zabavismo”

12299139_1708163649395063_8703905596045257086_n
  • Autor onogost.me
  • 20.12.2015. u 15:42

U maloj Crnoj Gori svaki grad ima svoj izam. Način govora, poštapalice, uzrečice, tipične gradske izraze. E upravo su od toga dva mladića napravila pravi hit na facebook stranici koju su orginalno nazvali „Nikšićanizam“ i koja ima preko 16.000 pratilaca. 

Jedna vrsta sociološkog i kulturološkog fenomena, grada pod Trebjesom, bila je inspiracija ljudima koji su se za poratl Onogošt predstavili jednostavno kao administratori.

Sam naziv, priznaju, „ukrali“ su od sugrađanina koji je tu kovanicu „Nikšićanizam“ koristio kao nik u igrici. Sve ostalo bilo je njihovo, odnosno naše, nikšićko, stvarano decenijama, naraočito tokom poslednje dvije, kada se najveći broj nikšićanizama ukorijenio u govoru pa su i dan danas, sa manjom ili većom upotrebom, dio naše svakodnevice.

Izrazi kao „bolan“ , „dira li te ko“ , „pa ne no je li“ , „đa'o popio“ , „bealetamo“ , „ne bi za spas“ , „o jadu se zabavismo“ , „a ne no bidon“, „dira li te ko“, samo su dio bogate arhive tipičnih nikšićanizama koje možete naći na njihovoj facebook stranici.

Kako kažu, iako se može učiniti da su obojeni pežorativnom konotacijom, to im nije cilj, već jednostavno našu sredinu predstavljaju onakvom kakva jeste, sa svim njenim manama i vrlinama.

„ Sve zavisi na koji termin, to jest nikšićanizam mislite. Ima onih koji su dosta duhoviti, neki su i glupi, neki možda i vulgarni, ali smo ih predstavili onakvim kakvi jesu. Bitno je da je plod našeg grada i naših ljudi, što ne znači da su svi primjeri loši, to jest dobri“, kažu administartiri facebook stranice Nikšićanizam i dodaju da im glavna misija da kroz zezanciju prokomentarišu nešto što im je u momentu  zanimljivo, neke gradske izraze, a na šta se i svodi rad stranice.

„ Izgleda da je i ostalima to bilo zanimljivo pa je stranica bila praćena dosta fino. Nekima je i smetala sprdnja na račun raznih stvari, ljudi su se nalazili uvrijeđenima, ne kapirajući sarkazam, crni humor. Vjerovatno je to bio nekima  surov komentar, ali takva je ideja, oštro se suočavati sa nekim lošim stvarima oko nas“ kažu admini.
Stranicu uređuju, kako kažu, dva drugara od 20 i kusur  godina.

„ Studenti smo u pokušaju (više u pokušaju, nego studenti). Konobari. Upoznali smo se u Švedskoj na koktelu ministarstva energetike (ne kao konobari, tu smo pili )“, odgovarju admini u šaljivom tonu.

Stranica postoji 3 godine. Iako je orginalno namijenjena Nikšiću, povremeno izlaze iz gradskih okvira komentarišući događaje na niovu države, od sportskih, do političkih, uvijek provlačeći kroz njih dozu ironije i  sarkazma.

„ Nijesu to politički komentari, to je sprdnja na političku situaciju, sistem, opoziciju, policiju i sve ostalo što ima dodira sa crnogorskom politikom. Sprdnja na sve međuljudske sukobe u Crnoj Gori, jer kad bi se dogovorili šta je ko, jesmo li za Mila ili Momira, je li svaki Crnogorac za DPS, a Srbin protiv države, onda bi se svađali ko je kome uzeo jogurt iz frižidera. Što se tiče svijesti o politici i državi, mi smo kao narod oboljeli“, zaključuju admini. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Pomjeranje starosne granice za krivičnu odgovornost maloljetnika ne bi doprinijelo smanjenju maloljetničke delinkvencije, odnosno padu broja krivičnih djela čiji su izvršioci djeca – ocijenio je za Pobjedu advokat Veselin Radulović, dok je Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje istakla da bi smanjenje starosne granice za krivičnu odgovornost moglo dovesti do povećanja broja maloljetnika koji se suočavaju sa krivičnim postupkom, što bi, kako smatra, moglo imati dugoročne posljedice na njihov razvoj.
Od sredine jula do danas kju groznica je potvrđena kod goveda na sedam gazdinstava na području opštine Danilovgrad i na 10 gazdinstava sa mliječnim kravama u opštini Nikšić.