Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Realizovan projekat ”Džamija, Katedrala i Crkva će nas povezivati, a ne razdvajati”

konf1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 24.02.2016. u 14:03

Danas je u prostorijama Crvenog krsta Nikšić održana konferencija za medije povodom završetka projekta „Džamija, Katedrala i Crkva će nas povezivati, a ne razdvajati“, u realizaciji Koalicije NVO „Romski krug'' Nikšić.

Projekat je realizovan u periodu od 28.08.2015. do 28.02.2016. godine, a finansiran je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava koji je donirao 4.000,00 eura.

Vaselj Beganaj, koordinator projekta, rekao je da je osnovni cilj bio uspostavljanje i jačanje skladnih međukonfesionalnih odnosa u Crnoj Gori.

''Pored osnovnih tu su i specifični ciljevi kao što je povećanje znanja 79 mladih pripadnika religijskih zajednica sa područja Crne Gore o vjeri, tradiciji, običajima, kao i podizanje nivoa svijesti građana o značaju tolerancije, nenasilne komunikacije i kulturi života u multi konfesionalnim sredinama u Crnoj Gori'', dodao je on.

Kao glavne aktivnostii Beganaj je istakao održavanje tri dvodnevna seminara u Beranama, Baru i Nikšiću na temu „Znanjem do povjerenja i uspostavljanja dobrih i skladnih međukonfesionalnih i ekumenskih odnosa u Crnoj Gori''.

''U Baru učesnici su posjetili katedralu, džamiju, Islamski kulturni centar, pravoslavnu crkvu i ekumensku crkvu na brdu u Spičanskom polju. U Nikšiću posjetili su crkvu Svetog Spasa i hram u selu Dragovoljići, kao i dzamiju i katoličku crkvu, a u Beranama, takođe,  džamiju i pravoslavnu crkvu'', naveo je on.

Osim obilaska vjerskih i sakralnih objekata svih konfesija, organizovana je i medijska kampanja i izrada i umnožavanje i distribucija adekvatno dizajniranih info materijala.

''Ukupno je distribuirano 2000 lifleta sa osnovnim informacijama na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku, a projekat je obuhvatio ukupno 79 članova'', rekao je Beganaj.

Aistent na projektu Slobodan Simović istakao je da je zadovoljan postignutim rezultatima, kao što su informisanje građana o projektu, zatim povećanje obima znanja članova o sopstvenoj religiji, a uspostavljena je i korektna saradnja sa predstavnicima svih vjerskih zajednica i objekata u opštinama koje su posjetilii.

 ''Najbitnije je to da je u vjerskim objektima drugih konfesija u Crnoj Gori po prvi put boravilo 93 posto učesnika seminara'', naglasio je Simović.

Koordinator projekta Vaselj Beganaj, kao i asistent Slobodan Simović istakli su zadovoljstvo povodom ostvarenja cilja projekta i zahvalili Fondu na donaciji, a predstavnica Fonda Željka Raščanin istakla je da je Fond osnovan 2008. godine s namjerom da daje podršku ovakvim i sličnim projektima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci