Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Filološkom fakultetu održano predavanje ”Zabrana diskriminacije i položaj žena u Crnoj Gori”

vlado22
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.02.2016. u 18:11

Kultura poštovanja majke u Crnoj Gori nije kultura uvažavanja žene, jer da jeste, postojao bi isti takav odnos i prema suprugama i svim sugrađankama. Ovo je danas na Filološkom fakultetu u Nikšiću rekao doktorand Vladimir Leposavić na predavanju pod nazivom ''Zabrana diskriminacije i položaj žena u Crnoj Gori’’, koje su organizovali ta ustanova i NVO Hiperion.

Vladimir Leposavić specijalizirao je međunarodna ljudska prava na Univerzitetu u Vašingtonu i autor je brojnih nagrađivanih studija i članaka iz ove oblasti, a ovom prilikom spomenuo je specifičnosti domaćeg društva.

''Iako je problem neravnopravnosti žena globalan, postoje društva koja su ga prevela u izuzetak, dok se u domaćoj kulturi još uvijek održava kao pravilo’’, rekao je Leposavić.

On je primijetio da centralno pitanje položaja žena nije rodna ravnopravnost u jeziku, već eliminisanje nasilja nad ženama i njihove diskriminisanosti u pogledu zapošljavanja i zarade.
 
"Oko 80% žrtava porodičnog nasilja su žene, a zatim djeca, dok više od 50 odsto sudskih presuda u ovoj stvari čine uslovne osude i mjere bezbjednosti’’, naveo je statističke podatke i napomenuo da su upravo kaznena politika i sudska praksa načini pomoću kojih bi se mogao popraviti položaj žena.
 
''Strožija kaznena politika imala bi i preventivnu funkciju, jer bi, umjesto da toleriše, odvraćala od ove vrste nasilja. Isto važi i za sudsku praksu određivanja neadekvatnih iznosa alimentacije prilikom raskida braka. Stanje svijesti kod ljudi pokazuje i činjenica da se u javnom govoru obaveza plaćanja izdržavanja najčešće naziva 'davanje' alimentacije", rekao je on.

On je istakao da cilj zabrane diskriminacije treba da bude jednakost pred zakonom, a ne izjednačavanje, bez obzira na bilo koje lično svojstvo.
 
''Žene su diskriminisane zbog svog pola i načina na koji se isti shvata, dok pravo na jednakost uživaju prevashodno kao ljudska bića. Odbacivanje paternalističkog pristupa zahtijeva da se razumije da žene ne trebaju zaštitu zato što su slabije nego zato što su jednako vrijedne’’, rekao je Leposavić koji je kao mlad naučnik učestvovao na velikom broju naučnih skupova i konferencija.

Pozdravnim govorom, prisutnima se obratio i vršilac dužnosti dekana Filološkog fakulteta, prof. dr Dragan Bogojević, koji je kazao da je važnost i aktuenost ove teme evidentna.
 
''To je posebno izraženo u tradicionalnim kulturama kakva je i crnogorska, u kojoj nerijetko nasilje nad ženama biva opravdavano ili preispitivano u pogledu traženja krivca, odnosno onog ko je nasilje izazvao’’, rekao je on dodajući da je ovo predavanje početak realizacije planiranih aktivnosti, koje će ta univerzitetska jedinica sprovoditi u narednom periodu.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci