Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U posjeti školi baleta: Veliki snovi malih balerina

balerine_naslov
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 16.04.2016. u 07:10

Iako otvorena prije samo dva mjeseca, kao dio baletske škole “Princeza Ksenija”, škola baleta u Nikšiću već ima dvadesetak učenica koje napreduju iz dana u dan.  

One uče klasičan balet, ali i bonton i pravilno držanje. Njihova predana profesorica baleta, Ema Veić, ne krije zadovoljstvo radom svojih malih balerina.

„Mnogo sam zadovoljna dosadašnjim radom u Nikšiću, ovo su mnogo interesantna djeca i imaju veliku želju da postanu balerine. Mnogo se  trude i veoma su vrijedne. Veliko mi je zadovoljstvo da radim ovdje“, istakla je Veić.

Škola broji 18 učenica i to u dvije grupe po 9. Stariju grupa čini balerine od 5 pa do 15 godina, dok je mlađa u sastavu učenica  od 4 do 5 godina. Da je sa njima nešto teže raditi, objasnila je njihova profesorica,  jer,  kako navodi, one još uvjek nijesu navikle na baletsku disciplinu koju nerijetko karakterišu pokreti komleksni i za stariju djecu. Ipak, ono što ona ističe kao posebno važno jeste poslušnost koju male balerine svakako posjeduju, pa se, kaže, lako dogovore.

Pravalan izgovor vježbi i pokreta na francuskom jeziku je ono što one moraju savladati na časovima bontona, ali i lijepo ponašanje, kako u komunikaciji, tako i u okolini i školi. Ipak snovi ovih djevojčica se ne završavaju na osnovnom baletskom obrazovanju.

„Obično učenice koje završe Osnovnu baletsku  školu „Princeza Ksenija“ nastave sa baletom u srednjoj školi u Novom Sadu, ili Beogradu, jer je mi nažalost još uvjek nemamo ovdje. Razlog za to je nedovoljan broj učenica da bi se ona mogla otvoriti“, iskrena je Veić.

Ona je kazala da iako još uvjek nema polaznica iz Nikšića na neko od regionalnih i svjetskih takmičenja to nije slučaj sa ostalim učenicama ove baletske škole u Crnoj Gori. Neke od njih su ime škole „Princeza Ksenija“ već proslavile u svijetu, pa se nada da će nikšićke balerine krenuti tim stopama.

A dok smo razgovarali sa profesoricom, male balerine su se vrijedno pripremale za predstojeći čas. Ipak, našle su vremena da nam prenesu utiske o školi. Tako je četvorogodišnja Ivana Božović rekla da joj se škola baleta mnogo dopada, ali se i požalila na neke poteškoće.

„Malo mi je teško da naučim bonton i pravilno držanje, a balet mi odlično ide“, pohvalila se Ivana, dok je kod njene vršnjakinje, Ive Kilibarde obrnuta situacija.

Iako sa svojom profesoricom na časovima predano rade, neke od njih i kod kuće vježbaju balet. Učenica, Jana Nikčević, dočarala nam je kako to izgleda.

„Ponekad vježbam kući, niko mi ne pomaže već igram sama uz muziku“, objasnila je Jana.

Nada Janjušević, ispred organizacije škole baleta, ovu priliku je iskoristila da najavi audiciju za nove polaznice škole, koja će se održati u junu. Ona je otkrila i kakve uslove treba da ispune kandidatkinje, pored toga što moraju imati od 4 do 10 godina.

„Najvažnije je da buduće učenice imaju kulturu, da su vaspitane, mada one sve to sa sobom donesu. Gleda se, takođe, da djeca imaju volje za balet i na to su pitanja njihovih profesora na audiciji posebno usmjerena“, jasna je Janjušević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu četiri nova filma – komedija “Male šape na velikom putovanju”, drama, akcija “Džoker: Ludilo u dvoje”, triler “Genijalna prevara” i drama “Bauk”.