Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Umjetnički studio Luna: Aplauz pune sale je najveća nagrada za svakog izvođača

luna1
Umjetnički studio Luna
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2016. u 06:52

Ples je zabava, ali prije svega umjetnost. Tu umjetnost u Nikšiću već petu godinu razvija Umjetnički studio Luna, koji je osnovala i vodi mlada Snežana Milić.

Ona kaže da je Umjetnički studio Luna danas reprezentativna plesna škola, koja se uzdigla organizaciono i masovnošću, ali i da su prioriteti isti kao na početku, prije četiri godine.

''U Umjetnickom studiju Luna svi imaju mogućnost da pokažu svoj talenat, bez obzira na starosno doba, materijalne mogućnosti, boju kože… Dobrodošli su svi oni koji imaju svoje vizije, ideje, želju za napredovanjem i stvaranjem jedne slike koja bi mogla predstaviti i objediniti sve ono sto želite, sto jeste i što hoćete. Zbog takvog pristupa i uvažavanja jednakih prava i mogućnosti svakog člana, da se javno izjasni i prezentuje, da djeluje na način da pruži sopstvene ideje, sugestije ili kritike,  danas imamo i mlađu i stariju sekciju ljubitelja plesa. Trenutno škola ima oko 100 polaznika, koji su razvrstani u različite kategorije i grupe'', priča Snežana i dodaje da se klub vremenom razvijao i u pogledu žanrova sa kojima se predstavlja.

''Kada smo počeli, akcenat se stavljao na disciplinu trbušni ples, čiji sam prvi zvanični koreograf u Crnoj Gori, kao i na veoma popularnom programu - Zumba fitness. Danas je situacija drugačija. Pored pomenutih, imamo veliki broj članova u kategorijama modernog plesa i fitness-a, koji više nije ni klasična zumba, već "Luna mix", kombinacija akro plesa koji obuhvata tehničke elemente plesa, sportske i ritmičke gimnastike, argentinskog tanga'', pohvalila se Snežana koja je sa samo 20 godina odlučila da ostvari svoj san i krene u sopstvenu priču.

Ipak, tom koraku prethodilo je petogodišnje iskustvo plesača i koreografa, rad sa djecom i odraslima, mnoga putovanja, takmičenja, kroz koje je, kako kaže, naučila mnogo o umjetnosti kojom se bavi.

''Jednostavno, odlučila sam da stvorim mjesto za sebe, mjesto, u kome imperativ neće biti materijalno obezbjeđenje, niti bilo koji drugi vid omalovažavanja umjetnosti, vrijeđanja talenta, rada i uspjeha. Svi smo jednaki, imamo jednaka prava da pokažemo svoj talenat svijetu’’, kaže ona o počecima Umjetničkog studija Luna, koji su kao i svaki drugi početak otvarali nova znanja i nove izazove. 

''Veliki broj talentovane, nadarene djece danas je potvrda da sam prije četiri godine uradila pravu stvar, i da "Luna" nije mjesto na kome ću samo ja ostvarivati svoje vizije, već i kolona malih ručica spremnih da na sceni svim svojim žarom i umijećem pokaže svoj talenat. Iako nekad rad sa mnogo ljudi zahtijeva i izvjesna odricanja, ogromno strpljenje, možda i neugodne situacije sa kojima se svi susrećemo, ono što me na kraju uvijek ohrabri da idem dalje je ljubav prema ovome što radim. Ona je pokretač i inspiracija. Stalno suočavanje sa izazovima posla i tremom uoči nastupa, učinilo je da se danas smatram uspješnom u poslu kojim se bavim, i zadovoljnom zbog uspjeha i zalaganja naših mladih polaznika. Osim plesnog dijela, mlađi polaznici studija učestvuju u kreativnim radionicama koje podstiču razvijanje umjetničkih sposobnosti svakog pojedinca, pa kroz kreiranje različitih dekorativnih predmeta i elemenata, djeca imaju sposobnost da razvijaju svoju kreativnost i maštu, socijalizuju se kroz zajedničko druženje i pravilno usmjeravaju ka pravim vrijednostima'', priča naša sagovornica.

Iza Lune je danas veliki broj festivala i nagrada na domaćim i takmičenjima širom regiona.

Članovi ovog plesnog kluba učestvovali su na mnogim manifestacijama, a za ovaj razgovor izdvojili su nastupe na Montenegro Dance Festival u Tivtu i Herceg Novom, Brotnjo Fest-u u Mostaru, Dance Fest-u u Novom Sadu, zatim Dječijem proljećnom vikendu u Podgorici, manifestaciji Školsko Zvono, brojnim modno-plesnim hepeninzima...

Druženje i stvaranje novih prijateljstava su dio bavljenja plesom i kako kaže, posebna priča.

Vremenom se ostvari uspješna saradnja sa brojnim organizacijama, a neke od njih su Udruženje umjetnika Vizija, Plesni studio Diva, Magic škola za talente, BK creative studio, Dani models agency, tu su i lokalni KUD Ozrinići i KUD Župa.

''U proteklom periodu imamo uspješnu saradnju i sa lokalnim institucijama Opštinom Nikšić, JU Centar za kulturu Nikšić, Hercegnovskim pozorištem... Organizovali smo veliki broj manifestacija, tradicionalna plesna polaganja, koncerte: "Plesne staze", "Zaplešimo zajedno", "Pokret", "Shall we dance". Iz ugla direktora Umjetničkog studija Luna, smatram da smo još uvijek mlada organizacija, te da je prethodni period predstavljao samo uvertiru za ono što tek predstoji. U planu nam je posjeta brojnim takmičenjima i festivalima, te kreiranje novih projekata koji još nijesu prikazani na našim područjima. Sigurno je da ćemo nastaviti da uveseljavamo publiku na predstojećim nastupima i da ćemo za naš rad i kvalitet biti nagrađeni aplauzima i zadovoljstvom punih sala, za koje smatram da su ipak najveća i najrealnija nagrada koju može da dobije jedan izvođač, bez obzira na oblast djelovanja'', kaže Snežana Milić.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.