Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ugovor sa A2A učvrstio kredibilitet CG tržišta

del-monako1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.08.2016. u 07:55

Nedavno usvajanje novog akcionarskog ugovora između Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom (EPCG) učvrstilo je kredibilitet crnogorskog tržišta, rekao je ambasador Italije u Podgorici, Vinćenco Del Monako.

“Činjenica da je parlament odobrio novi ugovor između Vlade i A2A rezultat je koji potvrđuje proces modernizacije i otvaranja koji je Crna Gora započela”, saopštio je Del Monako u intervjuu Pobjedi.

On je, komentarišući optužbe dijela opozicije na račun italijanske kompanije, kazao da su oštri tonovi u prirodi političkih sučeljavanja.

“To se dešava svuda, ne samo u Crnoj Gori. Ipak, nažalost, pretjerane izjave u vezi sa A2A su dio jednog prilično konsolidovanog repertoara i nijesu podsticaj drugim potencijalnim stranim investitorima. Te živopisne formulacije oduzimaju vrijeme i prostor mirnom dijalogu o suštini partnerstva između A2A i Vlade, ali i razmišljanju o tome kako popraviti ambijent za investicije čineći ga privlačnijim ili o tome kako na održiv način razviti turizam”, naveo je Del Monako.

On je dodao da polemike nijesu spriječile crnogorski parlament da odobri ugovor sa A2A i nijesu prekoračile čisto lokalni nivo.

“Pokazalo se da su to bili uzaludni pokušaji bacanja sjenke na jedno evropsko preduzeće kotirano na milanskoj berzi, koje je lider u ovoj oblasti, koje je odgovorno vođeno i koje, ne samo da je u Crnu Goru uložilo puno novca u jednom kritičnom periodu, već je i garantovalo hiljade radnih mjesta”, rekao je Del Monako.

On smatra da su ekonomski odnosi Crne Gore i Italije pozitivni, ali i da se uvijek može uraditi više i bolje.

“Na opštem planu bih želio da naglasim da je sam strateški cilj crnogorske Vlade da zemlju pretvori u energetsko regionalno čvorište duplim vezama povezan sa italijanskim preduzećima. A to nije malo”, poručio je Del Monako.

On je podsjetio da je Italija bila među prvim stranim investitorima u Crnoj Gori kada je Ocean Interlog 1996. godine u Baru pobijedio na međunarodnom tenderu za privatizaciju pomorskih usluga.

“Potvrdili smo povjerenje u vašu zemlju kroz investiciju A2A, takođe nakon dobijanja međunarodnog tendera. Možemo tako nastaviti i sa Ternom i sa Generaliem, pa do nedavnog dolaska preduzeća Pizzarotti i otvaranja kancelarije Confindustria u Podgorici”, naveo je Del Monako.

On je kazao da je tokom posljednje tri godine povećan broj avio-veza koje su postale svakodnevne, kao i da se nada da se to isto može uraditi sa brodskim linijama.

“Nedavno smo odlučili da u septembru dovedemo brojnu misiju privrednika kako bi razgovarali o budućnosti i već bez zastoja radimo na pripremi, zahvaljujući naporima nadležnih crnogorskih organa koji su u to uključeni”, saopštio je Del Monako.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Stečajni upravnik oglasio je prodaju imovine preduzeća Rudnici boksita iz Nikšića, čija je ukupna vrijednost oko 1,65 mil EUR, dok je prodajna cijena znatno veća - oko 2,5 miliona.
Dvije prosječne zarade u Crnoj Gori nijesu dovoljne da podmire troškove iz sindikalne potrošačke korpe koje iznosi 2.000 eura, što nam i dalje govori da su troškovi života mnogo veći u odnosu na zarade, kažu sagovornici Portala RTCG.