Ugovor sa A2A učvrstio kredibilitet CG tržišta

del-monako1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.08.2016. u 07:55

Nedavno usvajanje novog akcionarskog ugovora između Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A o upravljanju Elektroprivredom (EPCG) učvrstilo je kredibilitet crnogorskog tržišta, rekao je ambasador Italije u Podgorici, Vinćenco Del Monako.

“Činjenica da je parlament odobrio novi ugovor između Vlade i A2A rezultat je koji potvrđuje proces modernizacije i otvaranja koji je Crna Gora započela”, saopštio je Del Monako u intervjuu Pobjedi.

On je, komentarišući optužbe dijela opozicije na račun italijanske kompanije, kazao da su oštri tonovi u prirodi političkih sučeljavanja.

“To se dešava svuda, ne samo u Crnoj Gori. Ipak, nažalost, pretjerane izjave u vezi sa A2A su dio jednog prilično konsolidovanog repertoara i nijesu podsticaj drugim potencijalnim stranim investitorima. Te živopisne formulacije oduzimaju vrijeme i prostor mirnom dijalogu o suštini partnerstva između A2A i Vlade, ali i razmišljanju o tome kako popraviti ambijent za investicije čineći ga privlačnijim ili o tome kako na održiv način razviti turizam”, naveo je Del Monako.

On je dodao da polemike nijesu spriječile crnogorski parlament da odobri ugovor sa A2A i nijesu prekoračile čisto lokalni nivo.

“Pokazalo se da su to bili uzaludni pokušaji bacanja sjenke na jedno evropsko preduzeće kotirano na milanskoj berzi, koje je lider u ovoj oblasti, koje je odgovorno vođeno i koje, ne samo da je u Crnu Goru uložilo puno novca u jednom kritičnom periodu, već je i garantovalo hiljade radnih mjesta”, rekao je Del Monako.

On smatra da su ekonomski odnosi Crne Gore i Italije pozitivni, ali i da se uvijek može uraditi više i bolje.

“Na opštem planu bih želio da naglasim da je sam strateški cilj crnogorske Vlade da zemlju pretvori u energetsko regionalno čvorište duplim vezama povezan sa italijanskim preduzećima. A to nije malo”, poručio je Del Monako.

On je podsjetio da je Italija bila među prvim stranim investitorima u Crnoj Gori kada je Ocean Interlog 1996. godine u Baru pobijedio na međunarodnom tenderu za privatizaciju pomorskih usluga.

“Potvrdili smo povjerenje u vašu zemlju kroz investiciju A2A, takođe nakon dobijanja međunarodnog tendera. Možemo tako nastaviti i sa Ternom i sa Generaliem, pa do nedavnog dolaska preduzeća Pizzarotti i otvaranja kancelarije Confindustria u Podgorici”, naveo je Del Monako.

On je kazao da je tokom posljednje tri godine povećan broj avio-veza koje su postale svakodnevne, kao i da se nada da se to isto može uraditi sa brodskim linijama.

“Nedavno smo odlučili da u septembru dovedemo brojnu misiju privrednika kako bi razgovarali o budućnosti i već bez zastoja radimo na pripremi, zahvaljujući naporima nadležnih crnogorskih organa koji su u to uključeni”, saopštio je Del Monako.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.
Bivši radnici nikšićke Željezare ne odustaju od blokade teretne kapije, jer neće dozvoliti odvoz materijala neophodnog za budući rad pogona. U Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa bivšim vlasnikom traže kompromisno rješenje.
Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru 2022. iznosila je 727 eura i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar. Dok je potrošačka korpa u decembru iznosila 800 eura, saopštila je Uprava za statistiku MONSTAT.