Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počinje eksploatacija rude u jami Biočki stan

biocki_stan
SCREENSHOT
  • Autor onogost.me
  • 23.09.2016. u 06:48

Jama Biočki stan biće, nakon deset godina, sjutra svečano ponovo puštena u rad.   

Prethodnih mjeseci radilo se punom parom na nabavci opreme sanaciji i renoviranju objekta.

Od 2008. godine jama je bila zatvorena i  katastrofalnom stanju, saopšteno je iz Sindikata početkom prošlog mjeseca.

Iz Sindikata su tada kazali kako očekuju posao za stotinjak radnika.

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, uplatio je, kako prenosi Antena M, preostali dio kupoprodajne cijene za Rudnike boksita u iznosu od dva miliona eura.

Ostatak, do 5,3 miliona eura su neriješena pravno-imovinska pitanja, za koja je nadležan Privredni sud.

Pejović je ranije uplatio 1,6 miliona, pa je za Boksite dao ukupno 3,6 miliona eura.

Time će firma Veselina Pejovića, poslije nešto manje od godinu gazdovanja Rudnicima boksita, pokrenuti jamsku proizvodnju u nikšićkom preduzeću.

"Na kopu na Seocima biće angažovana kompanija Bumech iz Poljske, lider u oblasti podzemne ekspoloatacije, koja će zajedno sa domaćom snagom eksploatisati rudu iz jame Biočki stan", kazali su u Unipromu.

Svečano otvaranje jame zakazano je za subotu u podne, a njemu će prema informacijama DN prisustvovati i premijer Milo Đukanović.

Eksploataciju rude boksita u Biočkom stanu prekinuo je krajem 2008. tadašnji vlasnik ruski CEAC, procijenivši da je ona ekonomski neisplativa. Od tada su jamu u više navrata koristili rudari za štrajk, koji su se zatvaranjem u nju pokušavali da izbore za radnička prava. 

Osim kao simbol radničkog otpora, Biočki stan se u javnosti pojavljivao i kao omiljena meta lopova koji su iz njega tokom minulih godina izvukli sve što je bilo vrijedno, ostavljajući za sobom pustoš. To je onemogućilo ranije pokretanje proizvodnje jer je bilo teško pronaći investitora spremnog da uloži više miliona eura u obezbjeđivanje uslova za sigurnu eksploataciju.

Prema ocjeni predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, najavljeno otvaranje jame Biočki stan predstavlja veoma značajan dan za nikšićku i crnogorsku privredu. 

"Poznato je da je nikšićki region bogat boksitnom rudom. Najveće zalihe kvalitetnog boksita su predviđene da se eksploatišu jamskom eksploatacijom. Posebno raduje što će tu eksploataciju raditi poljski partneri, poznati kao eksperti u toj oblasti. To garantuje da će bruto društveni proizvod Crne Gore u narednih nekoliko godina porasti za preko 150 miliona eura, na koje nijesmo ni računali prethodnih godina", rekao je Grbović Dnevnim novinama.

Od preuzimanja rudnika Boksita od Uniproma, otvoren je površinski kop Zagrad, zatim Đurakov do i sada je na redu otvaranje Biočkog stana.

Jama je proteklih godina javnosti postala poznata, prije svega,  po tome što su se nikšićki rudari, u dva navrata, spuštali u jamu pokušavajući da se izbore za isplatu zaostalih zarada, otpremnina i pokretanje proizvidnje. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dvije prosječne zarade u Crnoj Gori nijesu dovoljne da podmire troškove iz sindikalne potrošačke korpe koje iznosi 2.000 eura, što nam i dalje govori da su troškovi života mnogo veći u odnosu na zarade, kažu sagovornici Portala RTCG.