Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Agrobudžet za ovu godinu 61 milion eura: Nove dobre prilike za domaćine, preduzetnike, lokalne zajednice i institucije

getimage
gov.me/B.Ćupić
  • Autor onogost.me
  • 24.01.2020. u 14:03

Agrobudžet za 2020. godinu iznosi 61 milion eura i veći je za 8,3 miliona nego prošle godine. 

Predstavljajući ovogodišnji Agrobudžet, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović ocijenio je da su ovako izdašna sredstva samo jedan od konkretnih rezultata ostvarenog rasta crnogorske ekonomije, ostvarenog napretka u EU integracijama i odgovorne politike koju sprovodi Vlada Crne Gore.

Zbog svega toga ovogodišnji Agrobudžet, kako je kazao, možemo s pravom nazvati domaćinski, evropski i razvojni.

Kreirane mjere Agrobudžeta udružene sa učešćem poljoprivrednika i preduzetnika, i lokalnih zajednica, samo u ovoj godini, za rezultat će imati realizovane i pokrenute investicije u iznosu od oko 100 miliona eura.

Zbog svega toga ovogodišnji Agrobudžet je nova dobra prilika i za dobre domaćine, i za dobre preduzetnike, i za dobro organizovana udruženja, i za lokalne zajednice, i za efikasne institucije.

“Znamo šta hoćemo – uspješne domaćine i uspješne preduzetnike. Imamo strategiju kako da ih podržimo i imamo iz godine u godinu više novca za to. O tome najbolje svjedoče brojni novi proizvodni i prerađivački kapaciteti širom Crne Gore”, kazao je Simović koji je prezentaciju Agrobudžeta za ovu godinu održao u vinariji Mladena Rakčevića u Riječkoj nahiji,Prijestonica Cetinje.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 57 mjera.

Za tržišno cjenovnu politiku definisano 10 mjera i opredijeljeno 9,3 miliona eura, što je povećanje za 1,3 miliona u odnosu na prošlu godinu. 23 mjere u iznosu od 40 miliona eura, odnose se na ruralni razvoj, što predstavlja, rast podrške ruralnom razvoju od 7,3 miliona eura. Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 2,24 miliona eura, što je povećanje za oko 700 hiljada eura.

Za bezbjednost hrane, zdravstvenu zaštitu životinja, fitosanitarne mjere i za razvoj kapaciteta u ovim važnim oblastima usmjereno je 4,2 miliona eura, odnosno 50% više.

Za direktna plaćanja definisano je 6 programa u iznosu od 8,2 miliona eura što je povećanje za 1,1 milion u odnosu na prošlu godinu.

Više sredstava za premije, benefiti za mala gazdinstva

I ove godine nastavlja se sa širokim obuhvatom korisnika i u stočarskoj i u biljnoj proizvodnji.

“Povećali smo iznos opredijeljenih sredstava za premije u stočarstvu sa 3 na 3,5 miliona eura. Gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Na ovaj način odgovorili smo na dugogodišnje zahtjeve i očekivanja farmera da se sva grla obuhvate premijama”, kazao je Simović dodajući da će najveću korist od ove novine osjetiti mala gazdinstva.

Nastavlja se i sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka. “U prošloj godini skoro 60% otkupljenog sirovog mlijeka bilo je u skladu sa kriterijumima EU ili 10% više u odnosu na 2018. Naša je ambicija da nastavimo sa mjerama za unapređenje kvaliteta, kako bi svo otkupljeno mlijeko bilo EU kvaliteta”, kazao je Simović.

Novina je da će od sredine ove godine sredstva podrške biti uplaćivana direktno na žiro račun proizvođača, što je bio njihov sve češći zahtjev. Na ovaj način, prema riječima Ministra, proizvođači mlijeka će znati koliki iznos premije ostvaruju od države, a koliki je iznos koji dobijaju od mljekara.

Podstaknuti rezultatima u prethodne tri godine, i ove godine kroz Agrobudžet će se podržavati prerada mlijeka na gazdinstvima, sa pojednostavljenom procedurom podnošenja zahtjeva.

Obezbijeđeno je 16% više sredstava za Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji. Povećan je iznos subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, odnosno na 210 eura za mlade farmere.

Poljopriverdnici oslobođeni plaćanja akciza za gorivo

Simović je podsjetio da je krajem prošle godine Vlada kroz Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, predložila da poljoprivredni proizvođači budu oslobođeni plaćanja akcize za gorivo na registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu.

“Na ovaj način poljoprivrednici će ostvariti dodatnu podršku od 40-60 eura po hektaru”, kazao je Simović.

Nastavlja se i podrška proizvodnji sjemenskog materijala, proizvodnji duvana, revitalizaciji starih vinograda, proširenju asortimana vina i širenju vinske kulture.

Povećana je podrška pčelarstvu, zašta je ove godine opredijeljeno 400.000 eura.

Školski program obuhvatiće još sedam opština

Kroz Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, koji se pokazao kao veoma uspješan u prošloj godini i koji doprinosi stvaranju zdravih prehrambenih navika kod djece nižeg školskog uzrasta, od naredne školske godine pored Kolašina, Danilovgrada, Bijelog Polja i Berana, program ćemo proširiti na Andrijevicu, Šavnik, Plužine, Žabljak, Mojkovac, Petnjicu i Ulcinj.

U skladu sa našim opredjeljenjem da razvijamo organsku proizvodnju i ove godine smo u okviru mjera za održivo gazdovanje prirodnim resursima izdvojili kao dominantnu podršku organskoj proizvodnji.

Nastavljamo da valorizujemo potencijale organske proizvodnje, zatim specifičnosti i tradiciju u proizvodnji podrškom unapređivanju organskoj proizvodnji, kvalitetu domaćih proizvoda i zaštiti naziva proizvoda.

Više investicionih ciklusa kroz IPARD

Podsjećajući da je proteklu godinu obilježilo ugovaranje i početak realizacije projekata u okviru IPARD programa i das u ugovorena 264 projekta za dvije mjere, Simović je kazao da se ove godine očekuje veliki investicioni zamah, kroz završetak započetih projekata i isplatu podrške, ugovaranje novih projekata za javne pozive koji su završeni ili se pripremaju za objavu.

“U ovom trenutku, samo kroz IPARD program, realizuju se investicije od preko 25 miliona eura, uz bespovratnu podršku od oko 10 miliona eura”, kazao je Simović.

On je naveo I da su kroz drugi javni poziv za preradu, pred sam kraj prošle godine, pristigla 52 zahtjeva, vrijednosti investicija preko 38 miliona eura i očekivanom bespovratnom podrškom od oko 16 miliona eura. On je kazao da je u toku administrativna provjera zahtjeva, nakon čega slijedi terenska kontrola, ugovaranje i početak novog, drugog velikog investicionog ciklusa.

Simović je podsjetio na najavu da će tokom februara biti objavljen drugi Javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji, što će biti treći novi veliki investicioni ciklus.

“Sa velikom sigurnošću možemo najaviti da ćemo sredinom godine, nakon dobijanja akreditacije, objaviti i prvi javni poziv za diverzifikaciju aktivnosti, što će biti četvrti novi veliki investicioni ciklus”, najavio je Simović.

Poziv farmerima da iskoriste prilike – podršku

Simović je pozvao farmere da iskoriste izdašne mjere podrške i nove prilike, ističući da ohrabruje rast interesovanja iz godine u godinu za podršku vinogradarstvu i vinarstvu, voćarstvu, nabavci mehanizacije, povrtarstvu, nabavci stoke, nabavci opreme za mužu…, uz dodatnu podršku za mlade i žene i za one koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

“Kao što vidite otvorene su brojne mogućnosti za ostvarivanje značajne podrške po gazdinstvu. Podrška mladim farmerima ostaje jedan od prioriteta sa bespovratnom podrškom od 10 hiljada eura po korisniku”, poručio je Simović.

Za ovu godinu Simović očekuje i ubrzanu implementaciju MIDAS 2 programa kroz podršku za nabavku opreme za projekte Kuće voća i Kuće maslina, kao i podršku za realizaciju brojnih drugih aktivnosti koje su planirane u okviru ovog važnog projekta koji realizujemo sa Svjetskom bankom.

Agrobudžet za 2020. znači i nastavak snažne podrške izgradnji seoske infrastrukture. Za ovu namjenu, zajedno: Vlada, Međunarodni fond za razvoja poljoprivrede IFAD i lokalne zajednice uložiće oko 4,5 miliona eura. “Izgradićemo desetine kilometara novih asfaltnih puteva, nove vodovode i nove akumulacije”, poručio je Simović.

Za program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, u Agrobudžetu je obezbijeđeno je 2,34 miliona eura ili skoro 45% više nego prošle godine, u susret sve većim globalnim izazovima vezanim za bolesti životinja.

“Siguran sam da će vrijedni poljoprivrednici i preduzetnici u ovogodišnjem Agrobudžetu prepoznati svoje nove dobre prilike i da će ih iskoristiti da unaprijede svoju konkurentnost i kapacitete, usvoje nove standarde kvaliteta i bezbjednosti, osvoje nova tržišta, otvore nova i osiguraju postojeća radna mjesta i doprinesu ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života”, poručio je Simović ističući da će predstavnici Ministarstva i dalje biti sa njima na terenu, da će se njihov glas čuti i razumjeti i da ćemo se zajedno radovati novim iskoracima i novim pobjedama.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.