Alkay: Završena je prva faza investicija, Željezara će sada biti mnogo profitabilnija

a8f1ae99d8159dd67dec56ab8c265704
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 13.09.2016. u 14:15

Posle posjete Željezari dodatno smo ubjeđeni da će Nikšić ponovo postati industrijski centar Crne Gore. Ono čime smo bili impresionirani jesu novi momenti u proizvodnji. Željezara se kreće u pravcu onoga što je njena jedina moguća perspektiva, a to je osvajanje novih proizvoda", kazao je danas ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, nakon posjete Toščeliku. 

Prema njegovim riječima proizvodi Željezare su spremni za najzahtjevnija evropska tržišta po cijenama koje su jako visoke, što omogućava novu budućnost za tu fabriku.

“Njihova dugoročna perspekiva je da ostanu u Nikšiću i da ovo naprave jednom od najboljih željezara u ovom dijelu svijeta. Imali smo komunikaciju i sa Sindikatom i svima nama je zajednički cilj da ova firma bude sposobna da proizvodi najkvalitetnije čelike i da po tome bude prepoznata u ovom dijelu svijeta, a vidjeli smo prave korake u tom pravcu”, kazao je ministar.

Željezaru je novi vlasnik, turska kompanija Tosiali Holding u sklopu koje posluje Toščelik, preuzela 2012. godine i tada su najavili da planiraju da za naredne tri godine ulože u fabriku 35 miliona eura, povećaju zaposlenost radnika na 550, a godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 tona i dostignu promet od 500 miliona eura.

“Svako obećanje koje je dato imamo potvrdu da će biti ispunjeno. Treba da budemo zadovoljni da Željezara funkcioniše u ovom momentu kada je jako teška situacija na tržištu metala. I radnici i menadžment su zajedno konstatovali da se radi da Željezara postane primjer uspješne kompanije u ovom dijelu svijeta i to je zajednički zadatak kome smo svi posvećeni”, kazao je Kavarić.

U Željezari je, prema riječima  Erkuta Alkaya, izvršnog člana odbora Željezare Toščelik, zaposleno 317 radnika, a većina njih ima rješenje na neodređeno.

“U protekle dvije godine bili smo posvećeni investicijama i tome da fabrika uspostavi konstantan rad. Jedna od prvih investicija je odrađena u Čeličani na sistemu za otprašivanje jer brinemo o očuvanju i zaštiti životne sredine. I u ostalim djelovima fabrike smo završili veliki broj investicija, a neke su i dalje u toku”, kazao je Alkaya i obećao nove investicije u alatne čelike.

“U narednim godinama ćemo rasti veoma brzo. Završena je prva faza investicija i od sada će kompanija biti mnogo profitabilnija”, obećao je izvršni član odbora Željezare.

Pošto su vrata za predstavnike medija zatvorena od kada je Toščelik preuzeo tu kompaniju Alkaya je obećao da će se situacija promijeniti, a komunikacija sa novinarima intezivirati.

“Mogu da kažem da sam ovaj put najzadovoljniji od kada sam dolazio u Željezaru, a dolazio sam više puta. Imao sam priliku i da obiđem pogone i vidim šta se radi na osvajanju novih visokokvalitetnih alatnih čelika čija je cijena dva do tri puta veća od drugog čelika, što govori da će Toščelik imati veći profit nego do sada za dva do tri puta”, kazao je Grbović.

Sve to će, smatra on, dovesti do povećanja obima proizvodnje.

“Raduje me što će u posjetu najvjerovatnije doći i nihov vlasnik što je pokazatelj da Toščelik ima ozbiljne namjere. Popravlja se tržište crne metalurgije i otvaraju se vrata nekih novih proizvoda, inicijativa i povoljnih rezultata za ovu fabriku”, kazao je Grbović.

Sindikat se nada da će obećano biti i ispunjeno jer, kako je kazao predsjednik sindikalne organizacije fabrike Pero Kadović, interes radnika je da firma radi i dobro posluje.

“Nadamo se da će, na zadovoljstvo svih nas, krenuti bolji dani za Željezaru, jer radnici ne žele da se fabrika zatvori već da radi. Sa jakom Željezarom i mi ćemo imati posla”, kazao je Kadović.

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).
Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).