Američki san mladog Nikšićanina: Od studentskog putovanja do posla preko okeana

marko_sa_torbom1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 17.07.2017. u 06:11

Upoznavati ljude širom svijeta, njihove zemlje i sve što nude, a uz to još i zarađivati, zvuči dobro, ali i nedostupno. 

Za mladog Nikšićanina Marka Gačevića to nije san, već život u koji je zakoračio prije dvije godine, kada je  vidio poster programa Work&Travel na studentskoj tabli Fakulteta političkih nauka.

„Bio je šaren, ukrašen brdom marketinških trikova i obećavajućih destinacija. Nisam dao da me to zavara pa sam odlučio da se raspitam kod poznanika. Ubrzo sam shvatio da je to jedinstvena prilika za putovanje, provod i dobru zaradu. Tada nije bilo super povoljnog kredita na koji mogu sada studenti računati“, počinje priču ovaj dvadesetpetogodišnji Nikšićanin iz ljeta 2015. godine, koje će mu, kako kaže, promijeniti život.

Nije želio da provede još jedno ljeto, kako kaže, izležavajući se na kauču po cijeli dan i traćeći mladost, i otisnuo se u svijet sa 2.000 dolara koliko je u tom trenutku morao da izdvoji za inicijalni program.

„Glavne prednosti Work and Travel programa se tiču odrastanja koje se neminovno događa kada se preuzme tolika odgovornost.  Rekao bih da je to uz upijanje američkog načina života, grickanja svakakvih slatkiša, ćaskanja sa svim mogućim tipovima od kojih mnoge zapamtiš za čitav život po nekim savjetima, pogledima, pojavama…, najvrijednija stvar ovog iskustva. Direktan uvid u taj američki ‘melting pot,’ analitičkom umu jednog prosječno-inteligentnog studenta političkih nauka osposobi za razlikovanje kultura, akcenata i ideologija koje stoje u pozadini. Koliko se nauči o drugima, toliko se i nauči o sebi“, smatra on nakon brojnih destinacija koje je obišao, a od kojih je posljednja Nju Džersi, gdje radi u ugostiteljstvu.

Nakon prvog boravka u SAD-u  stekao je važne kontakte koji su mu obezbijedili da radi sljedećih godina bez apliciranja na W&T program i naravno, bolji posao svake godine jer se , kako kaže, cijeni lojalnost i vrijedan rad.

„Nisam se ustručavao raznih poslova i mimo toga. Oprobao sam se i u građevini, baštovanstvu, krečenju, instaliranju kućnih uređaja, kuhinjskim poslovima, računovodstvu… Sve to ima mnogo dublje konotacije. U Americi za mene posao nikad nije bio samo posao, a život tamo nikad samo o destinaciji već o putovanju. Vidite, ako želite da upoznate Italijana idete u Italiju, Španca u Španiju, Rusa u Rusiju ali ako želite sve njih da upoznate u jednom danu idete u USA“, objašanjava Marko koji  ima i diplomu Pravnog fakulteta, govori engleski i francuski jezik i jako je mlad odabrao da preuzme odgovornost, u čemu je imao stalnu podršku porodice.

Kako kaže, kosmopolita je sa prebivalištem u Nikšiću, gdje boravi između putovanja. Prije nekoliko dana vratio se  u SAD , gdje će boraviti narednih godinu i po.

Iskoristio je i Erasmus+ prograa za mlade i proputovao je mnoge zemlje Evrope. Riječ je o organizaciji događaja, obuke i treninga koji imaju za cilj mrežno povezivanje mladih Evrope  i unapređivanje njihovog položaja na tržištu rada, a sve to kroz NVO sektor.

„Inspirišu me mladi i drugačiji ljudi koje imam priliku da upoznam. Ove godine sam već pet puta bio u inostranstvu na taj način, naučio vrijedne lekcije, stekao upotrebljive vještine i neprocjenjiva poznanstva. Naravno, sve bespaltno“, kaže ovaj preduzimljivi Nikšićanin i vjeruje da će mu sve to koristiti jednog dana kada nađe posao u struci.

A, za mlade Nikšića ima poruku da napuste “comfort zone”.

„Neka izađu iz svojih jazbina, jer kako kaže jedna kineska poslovica “izgubljeno zlato može se naći, izgubljeno vrijeme nikada”. Put do uspjeha zahtijeva korake, a kod nas se slabo hoda. Sigurno je samo da ni novca ni prilika nema bez organizovanja, kreativnosti i vrijednog rada“, zaključuje iz sopstvenog iskustva Marko, koji je odabrao da živi svoj san.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.