Autor: onogost.me
Foto: Nebojša Radović
13:31
23.10.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Ljepote rodnog grada čuva i na suvenirima

Kada je potraga za originalnim poklonima postala bezuspješna, Ivan Lončar latio se posla i počeo sam da ih kreira.


Ideje i zamisli postajale su vremenom opipljive na njegovim magnetima i suvenirima, koji nose jasne poruke: ljubav i lokal patriotizam.

“Desilo mi se da sam imao u glavi poklon i tražeći to što sam zamislio od radnje do radnje, od grada do grada, shvatio sam da je to nemoguće naći. Nakon te potrage, sjeo sam kući i napravio to što sam tražio. Prijatelji su onda  krenuli svakodnevno da me nagovaraju da svoje ideje napravim i predstavim ljudima. I tako je počelo, moji prvi sajmovi, zatim poziv na Sajam kreativnosti u Podgorici, kontakti, saradnje i sve u svemu jedan period koji mi je omogućio kroz moj posao da upoznam mnogo kreativnih ljudi”, priča za Onogošt Ivan, podsjećajući da je početak izrade suvenira bazirao na razglednicama i magnetima.

“Trudio sam se da motivi budu originalni, pa sam na tom jednom od prvih sajmova nazvao svoj štand  “Love and smile”, pokušavajući da na najoriginalniji način pošaljem poruku posjetiocima da od toga sve polazi, ljubav, osmijeh, poštovanje i taj mali znak pažnje sitnicom koja mnogima ostane uspomena i sjećanje cijelog života”, kaže Ivan.

“Znao sam danima da šetam gradom i fotografišem”

Mali je broj sugrađana u gradu podno Trebjese koji Ivana ne zna bez foto-aparata. Svestrani umjetnik, kome je, priznaje, fotografija posebna ljubav prenio ju je na i magnete. Tako je zaljubljenik u rodni grad, fotografiju i suvenire spojio u jedno.

“Fotografije Nikšića su se našle na mojim razglednicama i magnetima. Znao sam danima da šetam gradom i fotografišem, a onda nešto od toga sredim, obradim i pretvorim u suvenir grada. Uvijek sam bio na raspolaganju i Turističkoj organizaciji Nikšića i svim organizacijama, pojedincima koji se vode time da Nikšić svakodnevno zaslužuje više i bolje”, ističe Lončar.

Sve suvenire, objašnjava, sklapa ručno, a uz pomoć nove mašine koja je stigla nada se da će proces biti kreativniji.

“Mašinski se štampa ono sto ja osmislim, a sami proces sklapanja je kod kuće, u tome mi pomažu majka i brat. Vremenom sam kupio i mašinu za graviranje i samim tim će mi proces proizvodnje biti ozbiljniji i lakši, a i kreativniji, jer je moguće osmisliti drugačije oblike. Sve u svemu napredovanje je proces i svjestan sam da kako i u životu, tako i u poslu nikad ne treba previše žuriti, čak i onda kad mislite sve najbolje”, smatra Lončar.

Prodaju suvenira uglavnom je, kaže, organizovao putem sajmova, najviše u Nikšiću i preko instagram profila ivanloncar.art.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:42
  24.11.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u devet mjeseci ove godine iznosio je 506,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 161,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

   

 • 10:24
  24.11.2020.

  Najvažnijii izazovi koji očekuju Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u narednom četvorogodišnjem periodu su nesmetano funkcionisanje i dalji razvoj elektronskih komunikacionih mreža u doba pandemije kovid-19, potpuno ukidanje naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana (jul 2021. godine), sljedeća dodjela radio-frekvencijskog spektra (kraj 2021. godine) i početak komercijalne upotrebe 5G mreža (kraj 2022. godine), saopštio je izvršni direktor EKIP-a Darko Grgurović.

   

 • 07:43
  24.11.2020.

  Opština Nikšić počela je sa isplatom oktobarskih studentskih stipendija za 2020/2021 godinu.

 • 07:41
  24.11.2020.

  Sve vrste goriva poskupile su od ponoći, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.