Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bivši radnici Boksita najavili za sjutra blokadu odvoza rude sa Zagrada

ruda1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 09.03.2016. u 11:57

Bivši radnici nikšićkih Boksita najavili su da će, ako im danas do 17 časova ne bude povezan staž, sjutra ujutro u 7 časova blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad.

Petnaest bivših radnika Rudnika boksita traži povezivanje radnog staža, kako bi mogli da ispune uslove za ostvarivanje prava na penziju.

Kako je za portal Vijesti rekao Drago Dačević, jedan od bivših radnika, oni će radikalizovati protest, ali i zahtjeve.

”Ukoliko nam danas do 17 časova ne uplate staž ili ne daju garancije, mi ćemo radikalizovati naše zahtjeve. Tražićemo i isplatu zaostalih plata, regresa, jubilarnih nagrada, što u prosjeku ukupno iznosi oko 13 hiljada eura. Do sada su nam uplatili samo 4.600 eura i mi smo prešli preko toga’’, rekao je Dačević.

Radnici Boksita koji traže isplatu dugovanja i povezivanje radnog staža prošle sedmice blokirali su izvoz rude na kratko, kada su dobili garancije od predstavnika firme Uniprom da će kontaktirati nadležno ministarstvo da bi dobili informaciju hoće li im i kada biti povezan radni staž.

Radovi na Zagradu počeli su u decembru, a izvodi ih firma Rudkop, registrovana u Crnoj Gori krajem oktobra prošle godine, a čiji osnivač je kompanija Zemljokop inženjering iz Istočnog Sarajeva. Vlasnik kompanije je Jovan Majmunović, dok je direktor Rudkopa njegov sin Ostoja, piše portal Vijesti.

Rudnike boksita, nakon stečaja koji je uveden 19. novembra 2013. godine, ove godine je kupila kompanija ”Uniprom metali” u vlasništvu Veselina Pejovića.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.
Benzin je od danas skuplji dva centa, dok je cijena eurodizela niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.