Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bivši radnici Boksita ponovo blokirali Seoca, traže isplatu potraživanja

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 03.06.2024. u 12:37
Bivši radnici Rudnika boksita ponovo su blokirali rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj. Traže isplatu zaostalih potraživanja. Za 586 radnika, po raznim osnovama, duguje se oko tri miliona eura.

Stečajni upravnik Nenad Amidžić kazao je da u Posjednovnom listu izdatom 25. maja evidentirana i Upravna zgrada na Seocima kao i 17.000 m2 zemljišta.

"To sad pripada stečajnoj masi. U stečajnoj masi Rudnika boksita imamo još na Morakovu nekih 429.000 m2 i to je to sa čime mi u ovom momentu raspolažemo, kao stečajna uprava", kazao je Amidžić.

Do upisa u Posjedovni list, kako je kazao Amidžić, Uniprom je koristio zgradu za svoje potrebe.

"U ovom periodu ja sam angažovao firmu koja će izvršiti procjenu imovine, tako da za sljedećih 7 do 10 dana ćemo imati tačnu informaciju sa koliko imovine u novcu raspolažemo. Tako da ćemo nakon toga objaviti oglas o prodaji imovine i čekati kupca", kazao je stečajni upravnik.

Tokom jednog od prethodnih sastanaka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kako je naveo, Uniprom je izrazio interesovanje da kupi zgradu.

"Vidjećemo sad, procedura ide tako, imovina se mora oglasiti, da bi u tom momentu, nakon isteka oglasa Uniprom, nadam se da će, da kažem, učestvovati u tom oglasu", kazao je Amidžić.

On je kazao i da će u međuvremenu razmotriti i iznos koji bi trebalo da Uniprom isplati na ime naknade za korišćenje zgrade u prethodnom periodu.

Stečajni upravnik ipak smatra da prodaja ukupne imovine neće biti dovoljna za izmirenje svih obaveza iz prvog isplatnog reda.

"Znači, ako mogu da uzmem sebi za pravo, ja smatram da neće biti dovoljno. Znači, i da se proda ova zgrada i da se proda ova imovina na Morakovu, da to neće biti dovoljno sredstava za izmirenje svih obaveza iz prvog isplatnog reda", kazao je Amidžić novinarima.

On je kazao i da se za poreze i doprinose duguje 440.000 eura i 2,5 miliona eura na ime obaveza po osnovu raznih zarada radnika iz prethodnog perioda.

"Znači, blizu 3 miliona imamo od prilike obaveza prema radnicima", precizirao je Amidžić i kazao da se potraživanja odnose na 586 radnika.

Stečaj je u Rudnike boksite uveden 2013. godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.