Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita uputili dopis guvernerki: CBCG da objasni gdje je završilo Deripaskinih 17 miliona

rudnik_boksita_nk_rtcg1
rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 24.12.2023. u 10:11
Predstavnik bivših radnika Rudnika boksita Nikšić Rašo Čivović obratio se novoizabranoj guvernerki Centralne banke (CBCG) Ireni Radović, od koje traži da mu dostavi podatak da li je nekadašnji vlasnik, ruski oligarh Oleg Deripaska, tom preduzeću pozajmio oko 17 miliona eura, koje potražuje u sporu koji pred Privrednim sudom traje već gotovo deceniju.

Naime, Čivović je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zatražio od Radović podatak da li je firma Shasta universal inc. Vaterpool plaza Wickhamas cay, sa Britanskih Djevičanskih ostrva, preko litvanske banke "Bank Snoras", odnosno njene filijale u Viljnusu, uplatila Rudnicima boksita Nikšić 17.148.205,56 eura.

"Podatak tražim jer je ovo klasično pranje novca, gdje Privredni sud pokušava da prikrije pravo stanje, kao i onog u čije je džepove završio pomenuti novac, pa vještačenje obavljaju mimo suda. Ranije nijesam imao pomoći od Centralne banke jer se zna za koga su radili, a tu mislim na bivšeg guvernera. Isto tako, od gospodina Fabrisa dobijam odgovor za ono za šta nijesam pitao, a i iz odgovora sam vidio da se štiti korupcija", naveo je Čivović u dopisu guvernerki CBCG.

Smatra da je veoma važno da se ovi podaci konačno obznane jer tolika uplata sredstava ne bi smjela da bude obavijena velom tajni.

"Mislim da nije tajna da li je pomenuti novac ušao u Crnu Goru, jer tokom suđenja nema podataka da ga je neko podigao, pa se uvijek našalim da je Crna Gora bogatija za 17 miliona eura – samo ne znaju gdje su. Sve gore navedeno ukazuje na klasičnu korupciju. Napominjem da vodim sudski spor pred Privrednim sudom koji traje od stečaja u AD Rudnicima boksita Nikšić, od 2013. godine, a da je gore pomenuti novac ušao u Rudnike boksita, preduzeće ne bi bilo u stečaju, što je dovoljan dokaz za korupciju. Vašim odgovorom spasićete šestočlanu porodicu, a osoba sam koju proganjaju i nad kojom vrše mobing više od 10 godina. Čak sam u prvostepenom postupku bio kažnjen sa 97.000 eura sudskih troškova, ali sam pred Apelacionim sudom uspio da oborim prvostepeno rješenje. Postupak teče i dalje, pa molim za pomoć, a kako ste i Vi osoba koju su proganjali i vršili mobing nad Vama, očekujem razumijevanje i, naravno, pomoć u skladu za zakonom", piše u dopisu koji je Čivović uputio guvernerki.

Deripaska potražuje od ove kompanije u stečaju preko 21 milion eura, a od toga se 17,15 milona eura navodno odnosi na iznos pozajmljen kompaniji u periodu dok je gazdovao njom, kao i 4,4 miliona eura kamate, što bivši radnici osporavaju.

Čivović je ranije u postupku isticao da je stečaj u Boksite uveden 2013. godine zbog duga od milion i po eura, a zahtjev za stečaj predala je CKB banka. On je u dopisu istakao da se u prethodnom periodu obraćao brojnim poslanicima, institucijama i ministrima, kojima je ukazivao na, kako smatra, očiglednu korupciju, ali nikada nije dobio odgovor.

Zgradu kupio Lidl, novac završio kod Mađara

Čivović je podsjetio i na to da oko 200 bivših radnika Rudnika boksita ne mogu da naplate svoja potraživanja, koja su očekivali da naplate od prodaje upravne zgrade preduzeća. Ali, taj novac je uplaćen mađarskoj kompaniji koja je izvozila rudu za Zvornik, na ime izgubljene dobiti. Čivović tvrdi da taj novac nije smio da završi na računu te kompanije jer su svi ugovori u toku stečaja ništavi.

Zgradu Rudnika kupila je njemačka kompanija Lidl.

Sporan plac, čekaju i otpremnine

Bivšim radnicima Boksita duguje se oko dva miliona eura, a to se odnosi na otpremnine, regrese, zimnice i druga potraživanja. Prema procjenama za njih nekoliko stotina, po radniku se duguje iznos između pet i šest hiljada eura. Radnici vode i spor zbog placa od oko 20.000 kvadrata, a podnosili su i nekoliko krivičnih prijava protiv nekadašnjih stečajnih upravnika, koje su u međuvremenu odbačene. Radnici protestuju već duže od decenije, a za svoje probleme krivili su Osnovno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo, jer, prema njihovim navodima, nisu reagovali blagovremeno.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.