Bivšim radnicima Boksita počela uplata radnog staža

boksiti1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.09.2016. u 11:23

Bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji su imali rješenja o privremenim penzijama, počela je uplata za nedostajući radni staž za 2009. i 2010. godinu od novca koji je kompanija Uniprom metali uplatila 11. avgusta.

Kako saznaje agencija Mina Business, uplata staža počela je za oko 250 bivših radnika za šta je izdvojeno oko 463 hiljade eura, dok će za 290 njihovih kolega, shodno ranijem dogovoru, sredstva za tu namjenu biti uplaćena do decembra.

Riječ je o oko 540 nekadašnjih radnika Boksita koji su preduzeće, kao tehnološki višak, napustili 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, ali zbog nepovezanog staža od šest mjeseci do najviše dvije godine imaju samo rješenja o privremenim penzijama.

Vlasnik kompanije Uniprom metali, Veselin Pejović, obavijestio je 11. avgusta bivše radnike da je uplatio novac Privrednom sudu, čime je ispunjen zahtjev zbog koga su u junu u šatorima protestovali ispred Sektora transporta u nikšićkom naselju Gračanica.

Predstavnik bivših radnika Boksita, Mujo Muratović, kazao je agenciji Mina-business da su imali sastanak sa stečajnim upravnikom Mladenom Markovićem, koji im je saopštio da će od dva miliona EUR, koliko je uplatio Pejović za imovinu Boksita, biti izdvojena sredstva i za uplatu staža za još 175 boksitaša.

„Riječ je o radnicima koji su bili zaposleni u trenutku uvođenja stečaja u novembru 2013. godine kojima će se staž povezati od tog perioda do 1. oktobra prošle godine, kada je imovina prodata kompaniji Uniprom metali”, rekao je Muratović.

Prema njegovim riječima, Marković ih je obavijestio da bi Pejović u narednom periodu trebalo da uplati i ostatak novca za kupovinu imovine Boksita, od koga će biti povezan staž za preostale dvije grupe rudara koji primaju privremene penzije.

Muratović je podsjetio da je bivšim radnicima redovno odbijan novac za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), ali da im staž nije uplaćivan, zbog čega su se više puta obraćali nadležnima tražeći samo ono što im po zakonu pripada.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.
Bivši radnici Željezare sastali su se sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i počeli pregovore kako bi došli do rješenja koje će se odnositi na njihov radni status.