CEDIS: Potrošnja 23 odsto veća u odnosu na novembar

CEDIS
 • Autor onogost.me
 • 27.01.2023. u 11:23
Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

“Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Zete i Cetinja (Region 2)”, navodi CEDIS..

Očitano je ukupno 404.784 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni).

“Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, ističe CEDIS.

Ekipe Sektora za održavanje su u decembru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2.118 intervencije na terenu.

“Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 193 hiljade eura”, navodi se u saopštenju.

Na distributivnu mrežu je u decembru priključeno 1170 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca intenzivno se radilo na stvaranju preduslova za izgradnju 1.8 miliona eura vrijedne trafostanice 35/10 kV „Bigova“.

“S tim u vezi potpisan je ugovor sa projektantom za uklapanje u 10kV mrežu i donijeta Odluka o izboru najpovoljnije ponude za reviziju uklapanja u 10kV mrežu”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Na nivou sekundarne mreže završeni su radovi na ugradnji reklozera na tri 10 kV dalekovoda u kolašinskoj opštini („Gornja Morača“, „Rovca“ i „Skrbuša“) za koje je izdvojeno oko 250 hiljada eura.

Takođe završeni su oko 140 hiljada eura vrijedni radovi na izgradnji dvije trafostanice u Podgorici, naponskog nivoa 10/0,4 kV („Brijeg Morače 1“ i „Br. 2 (nova) –  prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom – faze III“).

Tokom decembra završena je i 85 hiljada eura vrijedna rekonstrukcija niskonaponske mreže (STS 10/0,4 kV “Zenica”) u Pljevljima.

“Djelimično su i završeni radovi na izgradnji 10 kV kablovskog voda „TS Ševari I – TS Ševari II – TS Emisioni centar“. Za ovu investiciju je planiran iznos od 115 hiljada eura”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Tokom decembra na području Crne Gore je ugrađeno 44 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 340 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma”, navodi CEDIS.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 434 hiljada korisnika na području Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Narednog mjeseca u nikšićkoj Željezari trebalo bi da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, do juna očekuju prve megavate, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana. To je “Vijestima” kazao direktor “EPCG - Željezara” Nikšić Đorđije Manojlović.
  Unija slobodnih sindikata (USSCG) dala je punu podršku akciji "Stop inflaciji" i pozvala Vladu da se pridruži antiinflacionoj kampanji i privremeno umanji akcize na gorivo u iznosu ne manjem od 40 odsto.