Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Česi završavaju pripreme: Metalac će opet raditi

metalac1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 25.10.2016. u 07:05

U nikšićkom Metalcu, koji je češka kompanija Termochem kupila u avgustu ove godine, proizvodnja će početi narednog mjeseca, a trenutno je u toku remont kompresorske stanice i kotlarnice. 

Novi vlasnik je angažovao 12 bivših metalaca, dok su povremeno angažovani i pojedini stručnjaci, a očekuje se i prijem novih radnika. Konkursom, koji je nedavno završen, tražena su 32 radnika, a prijavilo se njih 70, koliko bi trebalo da bude uposleno do kraja godine.

Česi su, nakon kupovine imovine Metalca za 330 hiljada, preuzeli obavezu da isplate i potraživanja prema radnicima koja za 18 zaostalih zarada prije stečaja iznose 627.579 eura. Prvu ratu, od nešto preko 200 hiljada, uplatili su sredinom oktobra dok će do kraja godine biti isplaćene i preostale dvije rate.

Novi vlasnik je pristao da bivšim radnicima isplati i 220 hiljada eura po osnovu razlike u platama, ukoliko sudska presuda bude izvršna do kraja godine, što bi trebalo da se dogodi, kao i potraživanja na ime drugog dijela otpremnina od po 6,7 hiljada eura za 23 bivša radnika koji su 2012. godine, prilikom likvidacije fabrike, ostali bez posla. Česi, koji su kupili dvije cjeline Metalca, do sada su u remont i nabavku opreme uložili oko 200 hiljada eura.

Od imovine fabrike, koja je u stečaju od kraja 2014. godine, ostala su još dva stambena prostora i nekoliko vozila, a njihova početna cijena je na posljednjem oglasu bila 136,9 hiljada eura.

Metalac je 2004. godine prodat mariborskoj firmi Metalna Nova, u vlasništvu Gorana Mladenovića, za 450 hiljada eura i tada je naziv preduzeća promijenjen u Montavar Metalac. Nakon osam godina Mladenović je prodao matičnu firmu i pod okriljem Metalca formirao novu kompaniju Metalna Montavar inženjering, da bi 2013. godine preduzeće preuzeo novi vlasnik, Nikola Furundžić. 

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Vršilac dužnosti direktora Poreske uprave (PU) Sava Laketić naglasio je značaj računovodstveno-revizorske profesije u implementaciji poreskih propisa, poručujući da se intezivno radi na reforemi sveobuhvatnog poreskog sistema. On je to kazao na zatvaranju Simpozijuma Računovođa i revizora, koji je minula tri dana održan u Ulcinju.
Od prvog kvartala 2019. godine do aprila ove godine prosječna tržišna cijena metra kvadratnog stana u novogradnji u Crnoj Gori porasla je za skoro 630 eura, pokazuje zvanična statistika.