CEZAP: Cijene visoke, trgovci nekorektno drže visoke marže

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 15.03.2023. u 09:02
Međunarodni dan zaštite prava potrošača crnogorski dočekuju u uslovima veoma visokih cijena koje opterećuju njihov životni standard. Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cijene u uslovima slobodnog tržišta, Centar za zaštitu potrošača prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju.

“Stoga, nalazimo da postoji osnov za intervenciju države u tom dijelu, kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard”, ističe Centar za zaštitu potrošača.

Centar za zaštitu potrošača se pridružuje inicijativi Potrošačke Internacionale koja ove godine u fokus stavlja energetsku traniziciju ka održivijim modelima snabdijevanja.

“Prema globalnom istraživanju Internacionale, preko 80 odsto grupa potrošača je prijavilo da su potrošači prinuđeni da prilagođavaju svoje budžete kako bi platili račune za energiju, usljed rasta cijena fosilnih goriva. Kako geopolitička previranja i negativni trendovi na tržištu generišu sve veće troškove, i uz hitnu potrebu da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene, sve su glasniji pozivi da se ubrza zelena, pravična energetska tranzicija. Potrošači su ključni igrači na tom putu i potrebno je osigurati odgovarajuću podršku dok se kreću ka novim tehnologijama i energetskim tržištima, osnaživanjem potrošača da donose informisane i održive odluke sa posebnim fokusom na zaštitu ranjivih kategorija stanovništva”, ističe se u saopštenju.

Ovi zajednički izazovi zahtijevaju inovativna rješenja i veću sektorsku saradnju kako bi pomogli potrošačima da prebrode krizu cijena i osigurali bržu tranziciju na čistu energiju.

“Da bi doprinio efikasnijem rješavanju ovih problema u Crnoj Gori, CEZAP nastavlja sa kampanjama za podizanje svijesti potrošača i lobiranja kod nadležnih vlasti”, poručuju.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača, CEZAP organizuje akciju „Potrošački karavan“ kom prilikom će posjetiti Berane, Andrijevicu i Bijelo Polje i razgovarati sa potrošačima o problemima sa kojima se suočavaju, a istovremeno će biti podijeljen odgovarajući informativni materijal.

Pored toga, pravni savjetnik CEZAP-a će učestvovati na panel diskusiji „Ekonomski i pravni aspekti zaštite potrošača“ na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.