Autor: onogost.me
Foto: gov.me
11:28
5.4.2020.

Crna Gora će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU

Crna Gora će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kako bi što efikasnije prebrodila posljedice epidemije.


To je za Pobjedu kazao glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

Evropska unija je prošle nedelje usvojila izmijenjeni tekst Uredbe o Fondu solidarnosti, čime se opseg njegovih sredstava, koji su ranije bili dostupni samo za prirodne katastrofe u zemljama članicama, proširuje na vanredne situacije vezane za javno zdravlje. Ove fondove, predviđeno je novom uredbom, moći će da koriste i zemlje kandidati, među njima i Crna Gora.

"Sva podrška za saniranje posljedica epidemije COVID 19 je dobrodošla. Crna Gora će, u komunikaciji sa Generalnim direktoratom za susjedsku politiku i proširenje i nadležnim Generalnim direktoratom za regionalnu politiku Evropske komisije, aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kako bismo što efikasnije prebrodili posljedice epidemije", rekao je Drljević Pobjedi.

Drljević ističe i da činjenica da su ova sredstva dostupna i državama kandidatima za članstvo još jednom potvrđuje podršku EU Zapadnom Balkanu.

Prema donešenoj Uredbi, država koja je pogođena pandemijom može do 24. juna da podnese prijavu za sredstva koja će se trošiti na medicinsku opremu, zaštitnu opremu, njegu i posebnu pomoć ranjivim grupama. Važiće princip po kojem će za svaku zemlju biti izdvajana sredstva bez obzira na to ko se prvi prijavio.

Da bi se država kvalifikovala, potrebno je da predviđeni troškovi za suzbijanje krize budu veći od 1,5 milijardi eura ili 0,6 odsto bruto nacionalnog dohotka te države. Sredstva iz Fonda solidarnosti pokriće 2,5 odsto iznosa ispod navedenog praga, i 6 odsto iznosa iznad njega.

Svaka država može da se po jednom prijavi za sumu novca o kojoj će odluku donositi Evropski parlament i Savjet EU.

Ove mjere stupiće na snagu 1. aprila, a novac iz Fonda solidarnosti biće na taj način dostupan i Crnoj Gori.

To je nedavno nagovijestio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je u pismu upućenom premijeru Dušku Markoviću, kazao da bi sredstva iz Fonda solidarnosti EU mogla narednih dana biti mobilisana, kako bi se Crnoj Gori pomoglo da se izbori sa uticajem krize izazvane koronavirusom,.

U dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, Varhelji navodi da su poslednjih dana, evropske službe bile u bliskom kontaktu, tražeći načine na koje EU može da podrži Crnu Goru u ublažavanju krize COVID-19.

"Sa predloženim izmijenjenim zakonodavnim okvirom Fonda solidarnosti EU očekuje se u narednih nekoliko dana – da bi neka sredstva takođe mogla da budu mobilisana kako bi se pomoglo Crnoj Gori da se izbori sa uticajem trenutne krize u javnom zdravstvu", navodi Varhelji u pismu upućenom premijeru.

Ne kasnije od šest meseci nakon osamnaestomjesečnog perioda u toku kojeg sredstva moraju da se upotrijebe, država primalac sredstava će morati da prikaže kako je potrošila dobijena sredstva u posebnom izvještaju.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:17
  28.5.2020.

  Smatrajući da je krajnji trenutak za rješavanje situacije, Sindikalna organizacija Tosčelika Nikšić još jednom je upoznala sve nadležne institucije, Vladu Crne Gore, ali i cjelokupnu javnost o stanju u Željezari u posljednjem periodu.

 • 08:35
  28.5.2020.

  Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

 • 08:16
  28.5.2020.

  Prijavljivanje za drugi moratorijum na otplatu kredita počinje od 1. juna. Na bankama je da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG, pojašnjeno je juče iz CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana.

 • 19:49
  27.5.2020.

  U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić na današnjoj sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima.