Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crna Gora neće biti na “sivoj listi” FATF-a

novac2
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.12.2023. u 13:27
Crna Gora se neće naći na "sivoj listi" Radne grupe za finansijsku akciju (FATF). To je preporučeno na današnjoj sjednici Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival), koja se održava u Strazburu.

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora za Sektor za finansijsko–obavještajne poslove Aleksandar Radović je objavio da je Crna Gora postigla nemoguće.

"Ovi ljudi i još nekolicina opravdano odsutnih, predano su radili, postigli nemoguće, nikad nisu objavili svoja dostignuća, a iznijeli su V evaluaciju MONEYVAL, hvala vam u ime Crne Gore", napisao je on na LinkedIN-u.

Plenarna sjednica komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca (Manival) održava se danas u Strazburu, prisustvuje joj i crnogorski premijer Milojko Spajić.

"Siva lista", koja je prijetila Crnoj Gori, nanijela bi značajnu štetu crnogorskoj ekonomiji.

Poslanici crnogorskog parlamena usvojili su u ponedjeljak Predlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i izmjene Krivičnog zakonika.

Predsjednik Skupštne Andrija Mandić saopštio je da je cilj zakona da se eliminišu uočene slabosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Manival je stalno nadzorno tijelo Savjeta Evrope. Ono ocjenjuje usklađenost svojih članica sa osnovnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i djelotvornost primjene tih standarda i daje preporuke nadležnim organima za unapređenje sistema.

"Siva lista" obuhvata zemalje koje ne poštuju ili u nedovoljnoj mjeri poštuju međunarodne standarde o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

FATF su 1989. godine stvorile zemlje G7 kako bi predvodile globalne napore u borbi protiv pranja novca. Članovi FATF-a održavaju plenarni sastanak tri puta godišnje.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.
  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 30,59 eura.