Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:40
15.9.2020.

Crna Gora po brzini pristupa internetu na 63. mjestu

Crna Gora je, prema rezultatima globalnog mjerenja brzine pristupa internetu za ovu godinu, koje je objavila britanska kompanija Cable.co.uk, zauzela 63. mjesto od ukupno 221 države, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).


Prosječna brzina pristupa internetu u Crnoj Gori, prema tim rezultatima, iznosi 25,07 megabita po sekundi (Mb/s) za 20,25 hiljada izvršenih mjerenja.

“Prema tim rezultatima Crna Gora je na 63. mjestu, ispred Srbije na 65. mjestu sa prosječnom brzinom od 24,74 Mb/s, Kosova na 73. mjestu sa brzinom od 20,3 Mb/s, Bosne i Hercegovine (BiH) na 88. mjestu sa brzinom od 15,66 Mb/s, Albanije na 104. mjestu sa brzinom od 12,36 Mb/s i Sjeverne Makedonije na 109. mjestu sa prosječnom brzinom od 11,48 Mb/s”, precizirali su iz EKIP-a.

Britanska kompanija Cable.co.uk je u saradnji sa otvorenom internet bazom podataka M-lab objavila rezultate istraživanja o brzinama pristupa internetu, upoređujući podatke preko 557 miliona testova iz 221 države.

“Najbrži pristup internetu u svijetu koriste građani Lihtenštajna sa prosječnom brzinom prenosa podataka od 229,88 Mb/s”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Prosječna globalna brzina pristupa internetu iznosi 11,03 Mb/s.

Globalna tabela prosječnih brzina pristupa internetu za ovu godinu pokazuje da Zapadna Evropa dominira sa prosječnom brzinom od 81,19 Mb/s, a osam od deset najbolje rangiranih zemalja na svijetu nalazi se u Zapadnoj Evropi.

“Prosječna brzina pristupa internetu u Istočnoj Evropi iznosi 39,08 Mb/s, a najbolje rangirana država iz Istočne Evrope je Mađarska koja se nalazi na desetom mjestu sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 99,74 Mb/s”, kazali su iz EKIP-a.

Najmanja prosječna brzina pristupa internetu je u najsiromašnijim državama u Africi i iznosi 3,8 Mb/s.

Prema istraživanju Cable.co.uk i M-lab od prije tri godine, odnosno iz avgusta 2017, Crna Gora se nalazila na 71. mjestu na listi koja je tada obuhvatala 189 zemalja.

“Prema tadašnjim rezultatima, Crna Gora je bila najlošije rangirana država iz zemalja u okruženju, sa prosječnom brzinom pristupa internetu od 5,85 Mb/s za 4,94 hiljade mjerenja”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici EKIP-a su podsjetili da su tada ukazivali da su mjerenja rađena na serverima van Crne Gore i da se mjerenja M-laba značajno razlikuju od podataka kojima raspolaže Agencija.

“Naime, sa platforme za mjerenje brzine interneta, koju je imala Agencija, prosječna brzina pristupa internetu tada je iznosila 20,037 Mb/s. Zatraženo je da se server za mjerenje instalira i u Crnoj Gori, što je i urađeno, nakon čega su dobijeni realniji podaci o prosječnoj brzini pristupa internetu u Crnoj Gori”, poručili su iz EKIP-a.

Kako su naveli, iz ovogodišnjih rezultata Cable.co.uk i M-lab se vidi da je Crna Gora znatno napredovala i zauzela za osam mjesta bolju poziciju na rang listi, koja je pri tome i proširena za 32 države, u odnosu na istraživanje od prije tri godine.

“Ovako znatnom povećanju izmjerene prosječne brzine pristupa internetu i poboljšanju rezultata, pored već navedene instalacije mjernog servera u Crnoj Gori, su prije svega doprinijeli višegodišnji visok stepen investicija u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga, ponuda paketa usluga sa sve većim brzinama, povećani zahtjevi korisnika i adekvatan, tehološki neutralan, regulatorni okvir u Crnoj Gori”, zaključili su iz EKIP-a.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:38
  23.9.2020.

  Brutodruštveni proizvod Crne Gore pao je u drugom kvartalu ove godine (april, maj, jun) za 20,2 odsto, saopštila je Uprava za statistiku Monstat.

 • 08:10
  23.9.2020.

  Inspekcija za javne nabavke za prvih šest mjeseci ove godine kontrolisala je 106 državnih subjekata i izrekla dvije novčane kazne u ukupnom iznosu od 2.250 eura, pokazuje zvaničan izvještaj Uprave za inspekcijske poslove.

 • 13:14
  22.9.2020.

  Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija, Direktorat za ugovaranje sredstava EU pomoći uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori raspisali su Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru kojeg će se pružiti podrška poslodavcima u manje razvijenim crnogorskim opštinama u cilju otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zapošljivosti.

   

 • 08:31
  22.9.2020.

  Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka nama, ne možemo govoriti o postsezoni koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine koja je nastala zbog pandemije korona virusa, kazao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.