Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Damjanović: 2025. godina biće kritična, stižu dugovi na naplatu

Youtube
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2023. u 14:23
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će 2025. godina biti kritična za budžet jer dolaze na naplatu dugovi iz 2019. i 2020. godine. Premijer Dritan Abazović istakao je da, ako budemo disciplinovani, 2025. godina neće predstavljati problem.

Kazao je da uz dobre rezultate koje imamo na prihodnoj strani, po projekcijama relevantnih konsultantskih kuća imamo najveći rast u regionu.

"Plan je da u narednom periodu imamo rast od oko 3-3,5 procenata", kazao je on.

Istakao je da nastavljaju konzervativna planiranja zahvaljujući kojim su dobili veća sredstva od planiranih.

"Polako stvaramo osnov za fiskalnu stabilizaciju, oprezno, jer obaveze koje dolaze 2025. i 2027. godine nijesu male i tada se vraćaju dugovi iz 2019. i 2020. godine iz emisije obveznica", kazao je on.

Naglasio je da se dosta novca može obezbijediti suzbijanjem sive ekonomije.

Abazović je napomenuo da se njegova vlada zadužila samo 100 miliona i da se na taj način pripremila za 2025. godinu koja će biti kritična zbog vraćanja dugova iz prethodnog perioda.

U 2025. godini planirana je otplata duga od 873 miliona eura i oko 180 miliona eura kamate.

"Govorimo oko milijardi eura koje treba obezijediti. Ako ukalkulišete projektovani deficit u tom periodu govorimo o milijardu i 150 miliona eura. To je veliki iznos koji je teško obezbijediti u jednoj godini, zato govorimo sad o tome kako bi se polako propremali", rekao je predstavnik Ministarstva finansija.

Abazović je napomenuo da ako budemo disciplinovani 2025. godina neće predstavljati problem.

Dajanović je kazao da je plan da se kriza prevaziđe bez dodatnih zaduženja.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Vlada će od ponedjeljka limitirati cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica, i to: pšeničnog brašna tip – 400, pšeničnog brašna tip – 500, šećera kristal, jestivog suncokretovog ulja, soli za ljudsku ishranu (kuhinjska so 1kg). Ovo je CdM-u kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.