Damjanović: 2025. godina biće kritična, stižu dugovi na naplatu

Youtube
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2023. u 14:23
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će 2025. godina biti kritična za budžet jer dolaze na naplatu dugovi iz 2019. i 2020. godine. Premijer Dritan Abazović istakao je da, ako budemo disciplinovani, 2025. godina neće predstavljati problem.

Kazao je da uz dobre rezultate koje imamo na prihodnoj strani, po projekcijama relevantnih konsultantskih kuća imamo najveći rast u regionu.

“Plan je da u narednom periodu imamo rast od oko 3-3,5 procenata”, kazao je on.

Istakao je da nastavljaju konzervativna planiranja zahvaljujući kojim su dobili veća sredstva od planiranih.

“Polako stvaramo osnov za fiskalnu stabilizaciju, oprezno, jer obaveze koje dolaze 2025. i 2027. godine nijesu male i tada se vraćaju dugovi iz 2019. i 2020. godine iz emisije obveznica”, kazao je on.

Naglasio je da se dosta novca može obezbijediti suzbijanjem sive ekonomije.

Abazović je napomenuo da se njegova vlada zadužila samo 100 miliona i da se na taj način pripremila za 2025. godinu koja će biti kritična zbog vraćanja dugova iz prethodnog perioda.

U 2025. godini planirana je otplata duga od 873 miliona eura i oko 180 miliona eura kamate.

“Govorimo oko milijardi eura koje treba obezijediti. Ako ukalkulišete projektovani deficit u tom periodu govorimo o milijardu i 150 miliona eura. To je veliki iznos koji je teško obezbijediti u jednoj godini, zato govorimo sad o tome kako bi se polako propremali”, rekao je predstavnik Ministarstva finansija.

Abazović je napomenuo da ako budemo disciplinovani 2025. godina neće predstavljati problem.

Dajanović je kazao da je plan da se kriza prevaziđe bez dodatnih zaduženja.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Najveći procenat građana, 63,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 odsto, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.
  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.