Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
20:45
21.10.2020.

Definisan način prodaje akcija u državnom vlasništvu putem berze

Montenegroberza je definisala način prodaje akcija crnogorskih kompanija u vlasništvu državnih fondova, koje su Planom privatizacije za ovu godinu predviđene za prodaju putem berze.


Način prodaje tih akcija putem sistema berze definisan je u skladu sa zaključcima sa sastanka održanog 2. oktobra u prostorijama Komisije za tržište kapitala i u skladu sa tehničkim mogućnostima Montenegroberze.

„Akcijama u vlasništvu državnih fondova trguje se na posebnom segmentu pod nazivom Državne akcije iz plana privatizacije, a u sklopu postojećih tržišta berze“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze.

Simboli za trgovinu tim akcijama imaju oblik kao standardni simboli za trgovanje uz dodatak “-PP”, odnosno u skladu sa Planom privatizacije.

U sistemu berze su kreirani simboli METP-PP za Metal produkt Podgorica, MOTU-PP za Montenegroturist Budva, CGCP-PP za Crnagoracoop Danilovgrad, NDKP-PP za Novi duvanski kombinat i KOPR-PP za Kotor-Projekt.

Na Montenegroberzi su objavili i raspored trgovanja koji podrazumijeva zatvoreno tržište do osam sati i 30 minuta, tržište prije otvaranja u intervalu od osam sati i 30 minuta do 14 sati, otvoreno tržište od 14 sati do 14 sati i dva minuta i zatvoreno tržište u 14 sati i dva minuta.

Kada je u pitanju način trgovanja, iz Montenegroberze su objasnili da kupovni nalozi moraju količinom odgovarati prodajnom nalogu i da se transakcija sklapa po najboljoj kupovnoj cijeni.

Izvor: Mina biznis

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:38
  28.11.2020.

  Vanpijačna prodaja drva uz Ulicu Serdara Šćepana, biće izmještena na uređeni plato kod “starog pazarišta” uz Ulicu Bistrica IV, saopšteno je iz lokalne samouprave.

 • 17:04
  27.11.2020.

  Sva društva za osiguranje u Crnoj Gori su za prvih devet mjeseci poslovala s dobitkom i bila likvidna, solventna i profitabilna, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

 • 12:24
  27.11.2020.

  Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

   

 • 11:24
  27.11.2020.

  Stanje u prometu nekretninama karakteriše veliki broj nepravilnosti i problema jer nema posebnog zakona koji reguliše tu oblast, ocijenjeno je na konstitutivnoj sjednici novoformirane Grupacije za trgovinu nekretninama u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore.