Distribucija od maja posebna firma CEDIS

epcg
EPCG
  • Autor onogost.me
  • 12.04.2016. u 12:21

Distribucija, funkcionalna cjelina Elektroprivrede, trebalo bi da od 1. maja funkcioniše kao zasebno preduzeće pod imenom Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), nakon što tu odluku verifikuje vanredna Skupština akcionara koja je zakazana za 27. april. 

Izvršni rukovodilac Distribucije Zoran Đukanović kazao je da su u toku pravne, ekonomske i tehničke radnje na odvajanju. Naveo je da je veći dio pretpostavki za samostalan rad stvoren, ali će dio nastajati i u procesu formiranja novog društva, na koje će biti prenesene određene uloge matične kompanije.

“Novo društvo ostaje u vlasništvu EPCG-a, a osnivač je Odbor direktora Elektroprivrede. Nećemo imati Skupštinu akcionara, ali ćemo donositi najveći dio odluka. Nabavke se vraćaju Distribuciji, a još se razgovara oko IT-a”, rekao je Đukanović listu Elektroprivreda i dodao da će sve važne odluke donositi odbor direktora Distribucije, koji će imati pet članova.

“Formiranje novog preduzeća i reorganizacija kompanije neće uticati na status zaposlenih. Kompanija nastavlja da poštuje važeći kolektivni ugovor EPCG, do potpisivanja novog”, rekao je Đukanović i dodao da će se, u procesu transformacije, definisati odnosi sa sindikalnom organizacijom, uz moguće formiranje sindikata Distribucije, o čemu će se izjasniti ta organizacija. Započeti proces racionalizacije poslovanja će se nastaviti.

On je kazao da očekuju pojavu novih snabdjevača na tržištu, međutim, formiranje preduzeća operatora distributivnog sistema nije isključivi razlog za to. Naime, nakon posljednjeg pada cijena električne energije na tržištu može doći do pojave novih snabdjevača koji će biti u stanju da uđu u utakmicu sa EPCG.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.