Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dizel u Crnoj Gori među najjeftinijim u regionu

gorivo_nafta1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 25.01.2017. u 08:42

Za litar eurodizela vozači u Crnoj Gori moraju izdvojiti 1,16 eura. 

Međutim, nije naša država jedina u kojoj su cijene naftnih derivata znatno veće nego u istom periodu prošle godine. Naprotiv, u poređenju sa državama regiona, eurodizel je i dalje među najjeftinijim, pišu Dnevne novine.

Cijene u regionu

Na rast cijena goriva u Crnoj Gori direktno je uticalo povećanje akcize na gorivo od devet centi po litru, kao i ”skok” cijena barela nafte na svjetskom tržištu. Na ovo drugo povećanje nijesu ostale imune ni države regiona.

U Albaniji litar dizela je 1,27 eura, Hrvatskoj 1,21, a Srbiji 1,20, Sloveniji 1,19 eura. Nešto jeftiniji dizel od Crne Gore toči se u Bosni i Hercegovini, dok je apsolutni lider po najnižoj cijeni pomenute vrste goriva Makedonija.

U toj državi litar dizela košta svega 87 centi.

Slična situacija je i u Evropi.

Najskuplji dizel ima Norveška, gdje litar ovog goriva košta 1,70 eura. Slijedi Island sa 1,64, Italija sa cijenom od 1,41 eura po litru, te Lihtenštajn (1,40 eura po litru). Ubjedljivo najjeftiniji dizel toči se u Rusiji i to po cijeni od 57 centi. Cijenu dizela u Evropi ispod eura (osim Rusije i Makedonije), imaju još Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija.

Novi obračun

Cijene goriva u Crnoj Gori neće se mijenjati u naredne dvije nedjelje.

Cijena litra eurosupera 95 i 98 u naredne dvije sedmice iznosiće 1,29 eura, odnosno 1,33 eura.

Litar eurodizela koštaće 1,16 eura. Cijena lož ulja za veleprodaju se takođe nije mijenjala i iznosi 1,14 eura, a za grijanje 86 centi.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 10. januara, kada su sve vrste poskupile 12 do 16 centi, jer je u obračun ušla akciza na gorivo, u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviće se 6. februara 2017. godine, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 7. februara 2017. godine.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.
Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.