Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dječji dodatak i osnovcima i srednjoškolcima

djeca1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.12.2016. u 08:20

Ministarstvo rada i socijalnog staranja napisalo je Pravilnik za primjenu izmijenjenog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji propisuje da osnovci i srednjoškolci mogu da steknu pravo na dječji dodatak ukoliko njihovi roditelji nemaju nikakva primanja, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Prema saznanjima Pobjede, taj dokument je sada u fazi usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.

Ministarstvo je završilo Pravilnik, a vidjećemo da li će se nešto ispravljati, da li će Sekretarijat imati neke sugestije, rekao je nezvanično sagovornik Pobjede iz ovog resora.

Nedavno je i pomoćnik ministra Goran Kuševija za taj list ispričao da su odlučili da rade Pravilnik kako bi dali jasne smjernice podnosiocima zahtjeva za sticanje prava na ovo primanje.

Budući korisnici dokumentaciju će moći da predaju od 1. januara, a Pravilnikom će precizirati da roditelji neće moći da ostvare ovo pravo ako imaju materijalna davanja, odnosno naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece, neka prava iz socijalne i dječije zaštite ili primaju nadoknadu za nezaposlena lica preko biroa za zapošljavanje.

Osnovci i srednjoškolci od februara dobijaće uvećani dječji dodatak koji iznosi 31,80 eura.

Kuševija je tada ocijenio i da je u potpunosti diskriminatorski zakon u odnosu na kategoriju korisnika materijalnog obezbjeđenja koji su socijalna kategorija.

“Dijete čiji su roditelji korisnici materijalnog i dalje će da prima 19 eura dječjeg dodatka za razliku od onih kojima, možda, roditelji rade na crno ili izdaju poslovni prostor, a nalaze se na evidenciji Zavoda, zato što njima tako odgovara”, rekao je on tada.

Kuševija je kazao i da su izmjene akta potpuno diskriminatorske u odnosu na smisao Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji štiti ranjive kategorije.

Kako pravo na ovaj dječji dodatak može da se stekne samo ako se oba roditelja nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, pomoćnik ministra smatra da mimo toga ne mogu da prošire pravo na neku drugu kategoriju koja je diskriminisana.

Kuševija je utvrdio i da su ovim aktom obespravljena djeca starosti do šest godina.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem septembra na Cetinju dopunjeni Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Za je glasalo 44 poslanika, šest je bilo protiv, dok su uzdržana bila 24 poslanika.

Izmjene zakona inicirao je poslanik Demosa Zoran Miljanić.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Izvršni direktori Eelektroprivrede Crne Gore (EOCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su juče u Podgorici Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta "Solari 5000+ (70 MW)" za fizička i pravna lica.
U Vladi smatraјu da nema osnova da Ustavni sud prihvati iniciјativu priređivača igara na sreću za ocјenu ustavnosti u vezi sa ukidanjem mogućnosti uplate novca na korisničke naloge preko trafika.
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je da su predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine dogovorili da se u narednih 60 dana objavi javni poziv za izbor izvođača radova i nadzor na projektu izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Tare.