Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đeljošaj: Sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 19.04.2024. u 22:23
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj pozdravio je rad ministra finansija Novice Vukovića i odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi.

Kako je kazao u saopštenju, to su odluke koje pokazuju da je sistem zreo da uspostavi mehanizme samokontrole i discipline.

“Tako sam saopštio i juče, ali su nažalost zlonamjerni interpretirali tako da pokušaju da kreiraju još jedan vještački sukob u Vladi. Dakle, svako ko neodgovorno raspolaže državnom imovinom mora biti procesuiran. Sa tim nema kompromisa. I svaka čast Novici Vukoviću i njegovom timu da aktiviraju mehanizam kojim raspolažu u tom smislu. Takođe, pozivam da se uradi i kontrola budžetske jedinice kojom upravljam”, poručio je Đeljošaj.

Kako je dodao, Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prvom kvartalu 2024. godini u odnosu na isti period prošle godine, u mandatu prethodne 43. vlade, uštedjelo čak 64.792,45 eura na pozicijama (ugovora o djelu, konsultantskih ugovora, ostalih naknada, zarada javnih funkcionera).

Samo na poziciji ugovora o djelu Ministarstvo je uštedjelo 33.253,91 euro.

“Sa druge strane u ovom kratkom periodu Ministarstvo je uspjelo da pripremi više zakonskih i podzakonskih rješenja, donese programe i jednu strategiju, kao i da uspije podići kvalitet života naših građanki i građana kroz ograničavanje marži za preko 500 artikala u trgovinama, ali i da eliminiše neke barijere privredi i podstakne njihovu konkurentnost. Značajni iskoraci su napravljeni i na međunarodnom planu, posebno u segmentu pregovora sa EU, pa se tako očekuje da će najveći broj poglavlja koja će prva biti zatvorena biti baš ona koja su u nadležnosti ovog ministarstva”, navodi se u saopštenju Đeljošaja.

Ministarstvo je, ističe, primjer efikasnosti na djelu. Uz manje troškove postiže bolje rezultat, a očigledno je da tako nije bilo u prethodnom periodu.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
  Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
  Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.