Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović: Danas o ponudi švajcarske kompanije za zakup pogona Željezare

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 29.05.2024. u 11:43
Odbor direktora Elektroprivede Crne Gore (EPCG) danas će odlučiti o ponudi švajcarske kompanije 8B Capital S. A. koja je jedina aplicirala za pojedinačne pregovore za zakup pogona nikšićke Željezare - Čeličane i Kovačnice, kazao je gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

Prema njegovom mišljenju ta ponuda je dobra za Željezaru.

"U svakom slučaju Elektroprivreda zadržava kompletan energetski potencijal u Željezari da nastavi da radi i solane i vjetroelektrane. Imovina koju imamo van Željezare, nije predmet ovog ugovora. U ugovoru je zapisano da treba da se pokrene proces proizvodnje čelika i prerada čelika, da su u periodu šest mjeseci zaposliti 150 radnika, investitori Švajcarske je spreman nakon tog perioda da investira još dodatnih 25 miliona eura. Naravno, on ima i svoje zahtjeve da kada investira tih 25 miliona eura, plus pet koji je investirao već, da se pokrene proces proizvodnje, to je 30 miliona eura, da on postane vlasnik te opreme. Mi ne možemo da pokrećemo te procese i mislim da će se u narednu periodu otvoriti javna rasprava. Ja očekujem da danas Odbor direktora usvoji taj Predlog ugovora, ali postoje i dalje procedure", istakao je Đukanović

Na pitanje na koji način će sada obezbijediti garancije Đukanović je kazao da su promijenili sistem garancija.

"Uveli smo taj mjesečni sistem garancija da on mora danas, evo danas je maj, danas mora da da garancije da će izmiriti sve potencijalne obaveze koje možemo da imamo u junu. Da je bilo bolje da je za tri mjeseca, naravno da je bilo bolje. Ali imamo investitora koji kaže zbog čega bih ja držao tolika sredstva zarobljena. Nije nastala trka da se preuzme i da se pokrene ta proizvodnja u Čeličani i iskren da budem u ovoj fazi da neko hoće da uzme to u zakup i da je spreman da toliko investira. Ja mislim da je to odlično i za Nikšić i za Elektropriredu i za Crnu Goru", poručio je.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Kapetan Zupski

   Samo neka procjeni kao kad je kupovao i rekao da ce praviti dronove i ostale gluposti koje je tada on i ostali obecali

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Promet hrane u trgovini na malo 2020. godine iznosio je oko 668 miliona eura, dok je prošle godine za hranu u našim prodavnicama potrošeno oko milijardu i 154 miliona eura, pokazuju podaci Monstata.
  Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.