Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede arhiva
14:34
24.10.2021.

Do 1. novembra aktuelni pozivi za podršku vinogradarima, voćarima i maslinarima

Načelnica Direkcije za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje u okviru Ministarstva poljoprivrede dr Dragana Radunović podsjetila je da su do 1. novembra aktuelni javni pozivi za dodjelu podrške poljoprivrednim proizvođačima za oblast vinogradarstva sa vinarstvom, kao i za sektore voćarstva i maslinarstva.


"Kroz ove javne pozive, naši vinogradari, voćari i maslinari mogu aplicirati za nabavku novog sadnog materijala, odnosno, podizanje novih zasada, isto tako mogu dobiti sredstva za modernizaciju tj. opremanje postojećih zasada, u vidu nabavke potporne konstrukcije (stubova i žice), sistema za navodnjavanje „kap po kap“, opreme za proizvodnju i čuvanje vina, folije za zaštitu zasada od kiše i dr", kazala je Radunović Pobjedi.

Zaštita zasada

Istakla je da je posebno interesantna podrška koju ove godine Ministarstvo poljoprivrede opredjeljuje za nabavku protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom, za zaštitu voćnih zasada od grada.

"Znamo da je u našim uslovima česta pojava grada, posebno u periodu pred zrenje i berbu plodova, kada se dešava da propadne veći dio roda, tako da je ovo dobra prilika za sve koji se bave voćarskom proizvodnjom, da obezbjede adekvatnu zaštitu svojih zasada. Za nabavku protivgradne mreže, Ministarstvo ove godine daje podršku i do 80 odsto vrijednosti planirane investicije, odnosno, do 8.000 eura". navela je Radunović.

Ona je pozvala poljoprivredne proizvođače koji žele da investiraju u svoju proizvodnju u ovim sektorima, da dođu u kacelarije Direkcije i da se prijave za podršku.

"Direkcija za savjetodavne poslove u oblasti biljne proizvodnje ima osam Regionalnih centara koji se nalaze u opštinama Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Nikšić, Cetinje, Podgorica, Bar i Herceg Novi, tako da je praktično „pokrivena“ čitava teritorija države. U ovim Regionalnim centrima poljoprivredni proizvođači mogu dobiti sve potrebne informacije u vezi svih javnih poziva, kao i pomoć prilikom aplikacije i popunjavanja obrazaca zahtjeva za podršku. Takođe, kolege savjetodavci koje rade u Direkciji pružaju i stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, u vidu davanja stručnih savjeta, obilaska terena i praćenja proizvodnje", istakla je ona.

Interesovanje

Navela je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ove godine objavilo je u okviru Agrobudžeta veliki broj javnih poziva za dodjelu podrške poljoprivrednim proizvođačima, kako u oblasti stočarstva, tako i u sektoru biljne proizvodnje. Neki od ovih javnih poziva su već zatvoreni, prije svega zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača i velikog broja podnijetih zahtjeva, i shodno tome utroška opredjeljenih sredstava.

Prema riječima Radunović, tokom ove godine poljoprivredni proizvođači pokazali su najveće interesovanje za „Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme“, kao i „Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni“.

"S obzirom na to da je naša Direkcija zadužena za terensku kontrolu pristiglih zahtjeva za podršku, možemo biti zadovoljni odzivom poljoprivrednika, a s obzirom na činjenicu da je za nabavku mehanizacije ove godine pristiglo za terensku obradu 632 zahtjeva, od čega je više od 400 zahtjeva već terenski obrađeno, a ostali su ovih dana predmet kontrole. Kada govorimo o podršci za izgradnju bunara i bistijerni, takođe je za terensku obradu pristigao značajan broj zahtjeva, oko 140, kod kojih je već završena prva terenska kontrola, prije realizacije investicije. U toku je druga terenska kontrola u cilju provjere realizacije investicije na terenu i odobravanja sredstava podrške", kazala je ona.

Dodala je da terenske komisije, angažovane u punom kapacitetu, provjeravaju da li se stanje na terenu poklapa sa podacima navedenim u zahtjevu za podršku i da li aplikanti ispunjavaju uslove za dobijanje podrške u skladu sa javnim pozivom, a zatim i da li je investicija realizovana u skladu sa planiranom.

"Oni koji ispunjavaju te uslove, mogu vrlo brzo očekivati isplatu odobrenih sredstava na svoje žiro račune", navela je Radunović.

Evidencija površina

Sagovornica je istakla da je posebno sveobuhvatan i zahtjevan, kako za nas savjetodavce, tako i za poljoprivredne proizvođače. bio „Javni poziv za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji“.

-Pored popunjenog obrasca zahtjeva za podršku, naši poljoprivrednici su bili u obavezi da evidentiraju, odnosno, upišu svoje obradive površine u jedinstveni sistem za identifikaciju zemljišnih parcela, tzv. SIZEP sistem. Kroz ovaj sistem, ove godine upisano je više od 4.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno, njihove obradive površine. Evidencija obradivih površina koje se nalaze u sistemu direktnih plaćanja posebno je važna za Crnu Goru i njenu poljoprivredu, jer nam omogućava bolju poziciju u pregovaračkim poglavljima sa EU i formiranje odgovarajuće baze podataka kroz koju ćemo imati bolju kontrolu svih direktnih plaćanja. Iznos podrške za direktna plaćanja ove godine je 220 €/ha obradive površine, u toku su terenske kontrole podnosilaca zahtjeva, a nakon toga slijedi isplata sredstava podrške – rekla je Radunović.

Pomoć i podstrek za mlade i porodice

Radunović je istakla da je čitav set javnih poziva ove godine bio na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima (podrška proizvodnji duvana, povrtarskoj proizvodnji, podizanje višegodišnjih zasada ljekovitog i aromatičnog bilja i dr), uključujući i prvi put objavljen javni poziv za mlade poljoprivrednike.

"Ovi programi su, u okviru više različitih komponenti, pružali podršku mladim ljudima sa završenom poljoprivrednom ili veterinarskom školom, koji su željeli da počnu da se bave poljoprivredom. Za ovaj program, Ministarstvo poljoprivrede je opredijelilo podršku u iznosu čak do 100 odsto vrijednosti planirane investicije, koja iznosi 10.000 eura, sa ciljem da pomogne mladim poljoprivrednicima da započnu proizvodnju na svojim gazdinstvima i da na taj način obezbijede sebi i svojoj porodici sredstva za život i rad. Poseban program kroz ovaj javni poziv bio je namijenjen mladim ljudima koji se već bave poljoprivrednom proizvodnjom, a nemaju završenu odgovarajuću školu, i ovaj program je podržan sa budžetskim učešćem do 70 odsto vrijednosti investicije", navela je ona.

Budžetsku podršku od 100 odsto vrijednosti investicije, u iznosu do 10.000 eura, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine obezbijedilo i u okviru novog Programa poboljšanja uslova života na selu, koji je namijenjen porodicama koje žive u ruralnim krajevima, koje imaju maloljetnu djecu i kod kojih su oba supružnika nezaposlena. Ovaj program obuhvata i samohrane roditelje koji su nezaposleni. Cilj programa je da pomogne porodicama na selu koje žive u teškim uslovima i nemaju dovoljno finansijskih sredstava da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.