Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dogodine osiguranje vozila jeftinije 7,5 odsto

auto-osiguranje
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 15.12.2016. u 15:54

Premija osiguranja od autoodgovornosti vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima od 1. februara naredne godine biće niža 7,5 odsto. 

To je kazala Pobjedi direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović. 

Takvu odluku je donio savjet ove agencije, dajući saglasnost na izmjene i dopune sistema ovih tarifa.

Osim ovoga, od prošle godine je u primjeni i sistem bonus-malus.

Taj sistem propisuje smanjenje premija od pet odsto godišnje, a najviše do 30 odsto od osnovnog premijskog razreda za osiguranike koji nijesu prijavili štetu u prethodnom jednogodišnjem periodu osiguranja. Za one koji su pričinili štetu zaračunava se doplatak malus zavisno od broja šteta, a najviše do 13. premijskog razreda u kojem se plaća 210 posto premije osnovnog premijskog razreda objašnjava

Pantović i podsjeća da od 1. februara naredne godine počinje primjena premijskog razreda PR4.

“Ovaj razred podrazumijeva da se svi koji obnavljaju osiguranje i kojima je od februara 2016. do 31. januara 2017. odobren bonus od 10 odsto, a u jednogodišnjem periodu nijesu prijavili nijednu štetu, obračunava popust od 15 odsto osnovnog premijskog razreda”, pojašnjava direktorica.

Od avgusta naredne godine je zakonom planirana liberalizacija tržišta osiguranja od autoodgovornosti.

“To podrazumijeva prelazak na sistem u kojem uslove i tarife samostalno određuje svaki osiguravač. Agencija će provjeravati usklađenost tarifa i uslova osiguranja sa zakonom, aktuarskim načelima i pravilima struke”, kaže Pantović.

Osiguravači su prije dva mjeseca saopštili da razmišljaju o zahtjevu za odlaganje početka liberalizacije pravdajući to nerazvijenim tržištem, a Pantović kaže da nijesu dobili takav prijedlog.

” Ukoliko dostave prijedlog, Agencija će ga sagledati. Odlaganje bi zahtijevalo izmjenu zakona”, kaže direktorica, koja pretpostavlja da bi tražili odlaganje do ulaska Crne Gore u EU.

Kolika je premija osiguranja odgovornosti od upotrebe motornih vozila u ovoj godini ubrzo bi trebalo da se zna. U prošloj godini bila je 32,9 miliona eura i učestvovala je 42,7 odsto u tržišnoj bruto fakturisanoj premiji ili 51,4 odsto u premiji neživotnih osiguranja.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.