Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
08:16
22.10.2021.

"Dok Željezara ne dobije novog vlasnika, radnici će primati 90 odsto zarade"

Dok nikšićka Željezara ne dobije novog vlasnika, radnici, njih 257, primaće 90 odsto zarade, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja.


Dok nekadašnji gigant ne dobije novog, petog vlasnika, radnici će, prema riječima predsjednika Sindikata Željka Rabrenovića, svakog prvog u mjesecu čekati da vide da li su i dalje, makar na papiru, zaposleni metalurzi, ili ih čeka Biro rada.

”Tokom svoje nedavne posjete Turskoj ministar Jakov Milatović se sastao sa čelnicima Tosijali grupe koji su ga obavijestili da su započeli pregovore za prodaju Željezare u Nikšiću, jer se, kako su naveli, ne uklapa u njihov portfolio željezara i da trenutno postoje dva potencijalna kupca. Sve do okončanja pregovora sa zainteresovanim kupcima radnici će primati naknade u istom iznosu kao do sada, te u tom smislu ne moraju brinuti o svojoj finansijskoj budućnosti. Ministar Milatović je turske ministre informisao o stanju u Željezari i iskazao očekivanja kada su turski investitori u pitanju. Vlada Crne Gore će nastaviti da u kontinuitetu prati dešavanja u Željezari i svakako ćemo učiniti sve u granicama pravnih okvira da zaštitimo radnike i njihova prava”, naveli su iz resornog ministarstva “Vijestima”.

I dok je ministar Milatović, kako reče Rabrenović, nakon povratka iz Turske umjereni optimista, radnici, naviknuti da je obećanja najlakše dati, a najteže ispuniti, sa neizvjesnošću čekaju “signale” iz Turske u nadi da će, makar ovoga puta, kada je privatizacija u pitanju, sa investitorima biti na istim “frekvencijama”.

”Apelovao bih na Vladu da ovoga puta ne dozvolimo da Željezara prođe kao na prošlim privatizacijama i da se potpiše kolektivni ugovor, da znamo međusobna prava i odnose i da na taj način riješimo veliki problem. Tu nam je potrebna pomoć Vlade i nadam se da ćemo je dobiti. Jedino nam preostaje da čekamo signale iz Turske, a dokle ni sami ne znamo, i da onda, shodno tome, zauzmemo stav”, kazao je Rabrenović.

Iako su radnici, kako ja kazao, očekivali da će se ministar iz Turske vratiti sa konkretnim rezultatima i garancijama, iz medija su saznali da opet imaju samo obećanja.

Željezara je prodata iz stečaja 2012. godine a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 milion eura. Tada je novi vlasnik saopštio da ima ambiciozne planove - godišnju proizvodnja od oko 400 hiljada tona čelika, obrt vrijedan pola milijarde eura, investicije u iznosu od 35 miliona eura, i povećanje broja radnika na 550. Sve je ostalo na obećanjima.

Izvor: Vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.