Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DRI dostavila izvještaj o reviziji završnog računa budžeta za 2015.

dri1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.10.2016. u 12:33

Državna revizorska institucija (DRI) dostavila je juče u skupštinsku proceduru Izvještaj o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

DRI je uradila finansijsku reviziju prošlogodišnjeg budžeta kojom je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje i reviziju pravilnosti gdje je dala uslovno mišljenje.

DRI je u ovogodišnjem izvještaju ocijenila da budžetski deficit treba povećati za 974,08 hiljada, a depozite za 41,33 hiljade eura.

Predlogom zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu korigovani gotovinski deficit iskazan je u iznosu 276,11 miliona eura.

Nakon izvršene revizije, umanjene su neizmirene obaveza kod Zavoda za zapošljavanje za iznos 1,02 miliona eura, tako da neto promjene neizmirenih obaveza iznose 16,16 miliona eura, a korigovani gotovinski deficit budžeta iznosi 276,07 miliona.

Ključni nalazi DRI odnose se na prekoračenje potrošnje, veći deficit u državnoj kasi u odnosu na prikazani i preusmjeravanje novca iznad zakonom definisanih limita.

U izvještaju se navodi da je utvrđeno da je u prošloj godini budžetska potrošnja prekoračena za 280,81 milion eura.

“Od ukupno iskazanog prekoračenja budžetske potrošnje izdaci u iznosu od 261,58 miliona EUR predstavljaju dozvoljena prekoračenja, dok su nedozvoljena prekoračenja u iznosu od 19,23 miliona i odnose se na ostvarene izdatke koji nijesu planirani Zakonom o budžetu za prošlu godinu”, rekli su iz DRI.

U izvještaju se navodi da je potrebno da se sredstva od otplate kredita, koje je dala Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, namijenjena kupovini hartija od vrijednosti Investiciono razvojnog fonda planiraju godišnjim zakonom o budžetu države.

Konstatovano je i da poreski završni račun ne obezbijeđuje pouzdane informacije o iznosu poreskog duga i pretplaćenih sredstava na kraju prošle godine.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.