Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Država da zaštiti standard građana, trgovine planiraju nova poskupljenja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 22.01.2024. u 08:12
Nije se zaustavio talas poskupljenja, pa minulih dana građani često primjete da su pojedini artikli skuplji nego prije praznika, a Uprava za statistiku nedavno je objavila da su u minule dvije godine pojedine namirnice poskupjele i gotovo 50 odsto.

Cijene hrane i bezalkoholnog pića u poslednje dvije godine porasle su za 47 odsto. Najviše su, prema statistici, poskupjeli mlijeko, jaja, sir gotovo 48 odsto, zatim šećer, med, slatkiši, te meso preko 20 procenata.

Iz Vlade su najavili da će pratiti kretanja i reagovati blagovoremeno ako se nastavi sa poskupljenjima u trgovačkim lancima.

Analitičar Predrag Zečević poručuje da nema čekanja i da bi reakcija morala biti što hitnija, jer će kako smatra, trgovine iskoristi priliku da uvećaju cijene zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura već krajem ovog i početkom narednog mjeseca. Ima i prijedlog kako to učiniti.

“Odgovor vlade mora biti sistemski. Prvo je to da Agencija za zaštitu konkurencije utvrdi da crnogorski trgovački lanci imaju nedozvoljeni sporazum, odnosno kartel i da su nedozvoljeno podigli većinu cijenu, odnosno da imaju dogovor koliko će te cijene da iznose. Ja ću podsjetiti da u EU za slične kartelne sporazume Evropska komisija je naplaćivala stotine miliona eura kazni. Druga stvar je da vlada što prije usvoji mjere koje će zaštiti građane, poput akcije “Stop inflaciji, ali sa antiinflacionom korpom koja će obuhvatiti i o 250 proizvoda. I to mora da uradi što prije, jer trgovci već planiraju poskupljenja krajem oveg mjeseca zbog minimalnih penzija od 450 eura koje će biti isplaćene 20.februara”, kazao je Zečević.

Podaci Monstata iz analize za prethodne dvije godine pokazuju da su porasle cijene odjeće i obuće za preko 35 odsto, goriva, stanovanja, vode više od 33, ali i u restoranima i hotelima skoro 40 procenata.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci