Autor: onogost.me
Foto: EPCG
16:13
11.6.2021.

Đukanović: Krivokapićeve optužbe besmislene

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović kazao je sve i da hoće, a kako je istakao, neće, nema zakonska ovlašćenja da proda EPCG. Elektroprivredu, kako ističe, jedino može da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine Crne Gore koja je vlasnik više od 98 odsto EPCG.


"I kada bi svih sedam članova Odbora direktora EPCG bilo za to da se Elektroprivreda proda to bi imalo zakonsko utemeljenje i važnost kao da smo odlučili da prodamo Mančester Junajted ili Real Madrid. Elektroprivredu jedino može da proda Skupština akcionara, odnosno Vlada, uz saglasnost Skupštine Crne Gore", kazao je Đukanović.

On je to kazao regujući i na jučerašnje izjave premijera Zdravka Krivokapića o navodnoj prodaji EPCG.

"Ostalo je nejasno ko je i kakvu ulogu imao u pripremi prodaje Elektroprivrede. Kakva je uloga ministra Mladena Bojanića koji je Vladi predložio jedan Odbor direktora, a Krivokapić mu na Vladi promijenio taj Odbor, da bi mu pokazao ko je glavni i bez koga ne može ništa da se radi sa 'kokom nosiljom'", kazao je Đukanović.

Dubinu konfuzije, dodaje, potvrđuju i sljedeća logična pitanja.

"Zdravkova, neopravdana zabrinutost i ljutnja zbog susreta, dva mjeseca poslije imenovanja, sa ministrima iz Vlade Srbije govori dovoljno govori. Pomisliti da se u tim susretima moglo razgovarati o prodaji EPCG, prejaka je konstrukcija i za najlakovjernije, a ne za jednog čovjeka koji je i premijer. Ja sam ozbiljan čovjek i žao mi je što moram na ovakve javne prozivke premijera Krivokapića da pojašnjavam elementarne stvari i dovodim ga u neprijatnu situaciju. Strah me je da će ljudi zaključiti da premijer ne zna baš mnogo o poslu kojim se bavi", naveo je Đukanović u reagovanju.

Ocijenio je da se premijer ponaša "kao neko kome je uzeta lopta, pa zbog toga i utakmica ne može da se igra".

"Još jednom da saopštim opštepoznatu činjenicu, Zakonom o državnoj imovini članom 29 je predviđeno da: "O raspolaganju stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini iznad vrijednosti od 150.000.000€, na predlog Vlade, odlučuje Skupština Crne Gore". Postoji i na desetine drugih propisa i akata koji sprečavaju suludu konstrukciju da bi neki odbor direktora, pa samim tim i EPCG, mogao da izvrši prodaju kompanije koja im je data na privremeno upravljanje", rekao je Đukanović.

On tvrdi da ovo Krivokapić ne zna, jer da zna, "ne bi ovako javno rizikovao da se kompromituje".

"Napada me besmislicama, jer me optužuje da sam htio da uradim nešto što nije moguće uraditi! Jedno znam da istina uvjek pobeđuje, a ja govorim istinu", zaključio je Đukanović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:47
  12.6.2021.

  Državna kasa će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine prihidovati 700 milliona eura od turizma.

 • 16:42
  12.6.2021.

  Povodom iznenadnih izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, Udruženje pravnika poziva predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u vršenju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji i čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.

 • 11:55
  12.6.2021.

  Izvršna vlast je u prošloj godini pozajmila 1,35 milijardi eura, dok je deficit budžeta iznosio 329 miliona eura, pokazuju podaci iz završnog računa budžeta za 2020. godinu koji je juče usvojen na sjednici. Tokom prošle godine Vladu su vodili Duško Marković, do 4. decembra, i Zdravko Krivokapić od 4. decembra, piše Dan.

 • 08:33
  12.6.2021.

  Dvanaest banaka koje posluju na crnogorskom tržištu u prvom kvartalu ove godine su od kamata prihodovale 36,5 miliona eura, dok su po osnovu naknada i provizija od klijenata uzele 12,1 milion. Ukupan profit banaka od januara do kraja marta iznosio je 15,27 miliona eura.