Eparhija budimljansko-nikšićka predstavila rezultate projekta „ARTOS – prilika svima“

11
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 03.04.2018. u 10:24

Projekat „ARTOS - prilika svima“ Eparhija budimljansko-nikšićka zvanično je počela da sprovodi u februaru prošle godine, a na današnjem Danu akvaponije predstavljeni su njegovi rezultati.

Kako je ispred eparhije kazao Konstantin Dojić, počeci projekta sežu u 2014. kada je sa radom počela Kancelarija za saradnju sa međunarodnim donatorima Eparhije budimljansko-nikšićke.

 „Ovaj program se odnosi na poboljšanje kvaliteta radne snage i uslova rada u Crnoj Gori. Ovaj program zahtijeva inkluzivnost – uključivanje svih segmenata populacije u tržište rada, posebno ranjivih grupa, kao i rad na proširenju kompetencija, znanja i vještina radnika“, kazao je Dojić. Projekat ARTOS se, kako objašnjava, bazira na jednoj kod nas novoj, ali u svijetu veoma raširenoj tehnologiji akvaponijske proizvodnje.

„Akvaponijska  poljoprivredna proizvodnja podrazumijeva stvaranje minijaturnog ekosistema u plasteniku i saradnju riba, biljaka i bakterija. Voda u sistemu se ne gubi nego neprekidno kruži. Kao posljedica hranjenje ribe, riblje metaboličke proizvode prerađuju azotne bakterije u đubrivo za biljke, a prečišćena i kiseonikom obogaćena  voda se vraća ribama. Ovakav način proizvodnje ukida mnoge nedostatke intenzivne poljoprivrede, a iskorišćava njene prednosti. Prinosi su i 10 puta veći po jedinici uzgojne površine, vode se utroši 10 puta manje, dok je rad u proizvodnji  upola lakši“, pojašnjava on.

U akvaponijskoj proizvodnji, prema riječima Dojića, nemoguće je koristiti hemijska sredstva, a akvaponija ne proizvodi nikakav biotoksični otpad te je ona, po definiciji, ekološki prihvatljiva.

„Mogućnost bezbrojnih modifikacija položaja elemenata sistema omogućuje jednostavnu pristupačnost licima sa invaliditetom. Niska intenzivnost radnih aktivnosti u proizvodnji omogućuje ljudima narušenog zdravlja da lako i jednostavno obavljaju radne zadatke“, naveo je on prednosti akvaponijske proizvodnje dodajući da ona akvaponija zahtijeva učenje i znanje, a da je dostupna literatura za naše jezičko područje ograničena kao i ekspertiza.

Da bi projekat postigao zadati cilj – doprinos zapošljavanju lica sa invaliditetom, prvo je izvršena inicijalna selekcija učesnika, dizajniran je i sproveden program obuke za 20 učesnika od kojih je troje ostvarilo zaposlenje na projektu.

„Instaliran je plastenik od 400 metara kvadratnih godišnje i kapaciteta proizvodnje dvije tone ribe i oko 40.000 sadnica zelene salate i pušten u rad. Napravljen je Priručnik za plafonsku proizvodnju baziran na materijalu FAO agencije Ujedinjenih nacija, a u obrazovnom sistemu Crne Gore, uz pomoć Centra za obrazovanje odraslih, razvijena je kvalifikacija proizvođača u akvaponijskoj proizvodnji, što Crnu Goru stavlja među prve zemlje Evrope sa ovom obrazovnom kvalifikacijom. Sproveden je i niz promotivnih aktivnosti“, istakao je on naglasivši da je pilot projekat „ARTOS – prilika svima“ pokazao da je tehnološki i društveno moguće u Crnoj Gori zaposliti lica sa invaliditetom u inovativnoj organskoj proizvodnji.

„Pokazao je da lica sa invaliditetom mogu ne samo sama sebi da pomognu nego i drugima“, zaključio je Dojić.

Sredstva za projekat potiču iz Operativnog programa ljudskih resursa koji je dio finansijske pomoći Crnoj Gori koju obezbjeđuje Evropska unija.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.