Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

EPCG: Dobili poziv za učešće na SEEPEX-u i CROPEX-u

dsc_0007_0_0
EPCG
  • Autor onogost.me
  • 13.03.2016. u 07:32

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dobila poziv za učešće na srbijanskoj i hrvatskoj berzi struje, SEEPEX i CROPEX, saopšteno je iz kompanije.

Nakon dogovora lidera zemalja regiona na nedavnom samitu u Beču da svaka država mora imati svoju berzu struje, ili se mora pridružiti nekoj susjednoj, iz EPCG su agenciji Mina-business kazali da svi energetski subjekti u Crnoj Gori,održavaju redovne sastanke i konsultacije sa Ministarstvom ekonomije i Regulatornom agencijom za energetiku (RAE).

“Cilj sastanaka je analiza svih tehničko-ekonomskih aspekata koji se tiču moguće isplativosti uspostavljanja sopstvene berze, ili participranja naših kompanija na regionalnim berzama, što je za sada izvjesnije”, rekli su iz EPCG.

U međuvremenu, kako su objasnili, EPCG priprema sva potrebna dokumenta kako bi bila prisutna na berzama.

“Imajući u vidu da će biti potrebno određeno vrijeme za aktivnije funckionisanje tih berzi, EPCG će nastaviti saradnju sa berzama na kojima već učestvuje”, dodali su iz kompanije.

Iz EPCG su saopštili da se, prema preliminarnim analizama ekonomsko-tehničke isplativosti učešća na berzama, vidi prednost SEEPEX berze, uz napomenu da, shodno zakonskim pravilima, ukoliko neko želi da učestvuje na takvoj berzi u zemljama Evropske unije (EU), mora da formira i kompaniju u državi EU gdje se berza nalazi”, kazali su iz EPCG.

EPCG će, prema riječima njenih predstavnika, kao odgovorna kompanija, donijeti adekvatnu odluku u cilju što boljeg strateškog pozicioniranja na tržištu.

“Time ćemo, između ostalog, dodatno obezbijediti stabilnost elektroeneregetskog sistema Crne Gore”, zaključili su iz EPCG.

Predstavnici regionalnih berzi struje ranije su najavili da imaju ambicije da privuku državne energetske kompanije iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Makedonije koje su suviše mala tržišta da bi imale svoje likvidne berze struje.

SEEPEX je počeo da radi 17. februara, a formirale su ga preduzeće Elektromreža Srbije i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT).

CROPEX su osnovali Hrvatski operator prenosnog sistema i Hrvatski operator tržišta energije, koji su u jednakim iznosima uplatili osnivački kapital.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.