Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

EPCG: Izviđaj protiv Malerbe, Sale i Bjanka

dsc_0007_0_0
EPCG
  • Autor onogost.me
  • 13.04.2016. u 06:08

Sad već bivši finansijski direktor Elektroprivrede Flavio Bjanko podnio je ostavku na tu poziciju u ponedjeljak. To, međutim, nije spriječilo Specijalno državno tužilaštvo da pokrene izviđaj o konsultantskim ugovorima između EPCG i A2A protiv njega i još dva bivša italijanska funkcionera u EPCG, vezano za konsultantske ugovore, piše Pobjeda.

Radi se o bivšem izvršnom direktoru EPCG Enriku Malerbi i bivšem finansijskom direktoru Masimu Sali. Oni su na dužnost u EPCG stupili početkom marta 2010. godine, u skladu sa ugovorom o menadžmentu koji su potpisali Vlada i A2A o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG.

Malerba je došao u EPCG sa mjesta izvršnog direktora kompanije Pireli u Rumuniji, dok je Sala prije A2A radio u nekoliko velikih kompanija, uključujući i Edison grupu. Malerbu je u novembru 2013. godine zamijenio Stefano Pastori. Sala je svoju poziciju ustupio Flaviju Bjanku godinu ranije.

Kako je Pobjeda ranije javila, A2A je tražila da novi finansijski direktor EPCG bude Milan Perović, inače direktor za jugoistočnu Evropu milanske kompanije Alkemy, koja se bavi finansijskim i uslugama marketinga.

Skupštinski odbor za antikorupciju u oktobru 2014, je nakon saslušanja ključnih aktera, dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu kompletan materijal o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Kontrolnom saslušanju, koje je inicirao poslanik Mladen Bojanić, prisustvovao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević i portparolka Ministarstva finansij a Marija Radenović.

Odboru je dostavljen dopis predsjednika EPCG Srđana Kovačevića u kojem se navodi daje napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem procedure statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama u ugovorima koj e su EPC G pružile kompanije A2A, A2A Reti Elettricha (Reti Eletrika) i BAIN-Milano. S tim kompanijamaje EPCG, kako je saopštio Kovačević, poslovala od 2010. do oktobra 2013.

Utvrđeno je da su ugovori sa A2A i A2A Reti Elettricha i kompanije BAIN-Milano sklopljeni bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. A2A je po tom osnovu fakturisala 7,75, a naplatila 4,34 miliona, uz dodatno rezervisanje od 2,3 miliona eura. A2A Reti Eletrika je fakturisala i naplatila 1,17 miliona, a BAIN-Milano 2,08 miliona.

Od 2009. godine, kad je, shodno ugovoru o dokapitalizaciji preuzela upravljanje Elektroprivredom, ovo je za A2A četvrta promjena izvršnih rukovodilaca, a druga kad su finansije u pitanju.

Pastori je izvršni, a Fulvio Ivo Gvido direktor za proizvodnju i razvoj.

A2A posjeduje 41,7 odsto udjela u EPCG, a Vlada 55 procenata. 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.